查看: 106383|回復: 672
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[ PS 數碼暴龍01 專屬討論區 ]

任何有關模擬器及遊戲下載點的問題請勿在此討論,謝謝。

哈哈,其實我覺得置頂左人流會少左,因為大部分人都唔睇置頂文(包括版規)= ="

近排見到好多人都玩返PS版個數碼暴龍,樂古又冇人討論,於是我就開 lee 個 post。

大家有咩問題係 lee 個Post問啦,我識ge一定會解答你地ga。

我會慢慢更新教學ga啦,有D咩常見問題我就會post上黎教你地。

個 post 係 2006 年開,2008 年比版本鎖定左,而家又開放返 ge ...???
(今日日期:2009年8月4日)

請不要再 PM 問我拎下載點......
網上已經有幾乎無限個下載點
只要有心一定可以搵到
而且我已經新增一個基本上永不失效載點
這個帖就告一段落吧
多謝各位支持我這個帖
我也想不到開這個帖能發表數年都受歡迎
謝謝...謝謝...

(31/1/2010)

PS數碼暴龍01下載點http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2438148
個種係有的,不過只係時不時有人播種,我電腦一得閒都會播種比大家,
冇種就等第二日再試下,實有種,放心。
IE下載版(ISO)http://www.megaupload.com/cn/?d=01KRYH3A
lee個連結成日失效,用BT好D。
另外一個下載點的posthttp://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2464362

PS模擬器 - ePSxe v1.6 繁體中文版http://www.megaupload.com/?d=JSAVA9P9
使用教學http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2369434

最新及最後載點:按我
密碼:http://forum.hkdmc.org

更新進度:
4/7 釣海龍獸的方法
7/7 放出PS版數碼暴龍的下載點
7/7 進入龍骨隱藏地帶的方法
7/7 放出ePSxe v1.6的下載點及教學連結
12/7 戰鬥指令解說

==========戰鬥指令解說==========
數碼獸ge智力係好重要的,智力越高,發揮數碼獸ge能力越好。
以下係智力為400的數碼獸所擁有的指令:

圖中左起:1.自由作戰 2.使出較強的招式 3.使出較弱的招式
     4.閃避(走位) 5.防禦(原地不動) 6.轉換目標(對付1隻以上時用) 7.逃離戰場

以下為智力500的數碼獸所擁有的指令:

圖中第二、三及四的指令係數碼獸所安裝的招式,由此可控制數碼獸所出ge招式。

當戰鬥畫面右上方累積了「FINISH!!!!!!」的時候,可以按「□」使出必殺技,
數碼獸身上有黃柱包圍時連打L1同R1,可以令必殺威力加倍。

PS:唔知點解好多人都會勁按個指令- -,其實按一下就得了,佢唔跟你按幾多下都冇用。
  按ge次數同累積必殺技速率無關。

==========釣海龍獸的方法==========
我見咁多人睇極都唔明點釣海龍獸,於是我post個圖文教學比你地啦。
條件:1.貝殼獸加入,主角要先睇壁報板。
   2.主角持有高級魚杆

首先去較低位置個龍眼湖,時間係6點至12點(如圖),不過10點去係最好ge時間。

好多人都係唔知邊條係海龍獸,睇圖啦(紅圈),海龍獸特別深黑色同大條ga,好易認。
佢圍住個湖游ga,用極上肉放係圖中個位等佢黎食啦,佢游ge軌道係循環。

lee個位就最易釣佢上黎(紅圈),記得等佢拉幾下先按○,因為太早按會嚇走佢。

佢中計啦!

如果個負荷太大,佢會斷,到lee個位已經係最盡,要放手。

係lee個情況要勁按○,唔好比佢走甩。

同佢角力左1-2分鐘後,上釣啦!!!

佢會問你想做乜,第一樣係送精靈之笛比你,去比多森林用;第二係教你一招(由廢學起);
第三係送進化海龍獸ge道具比你,終於可以養到海龍獸啦!

看,到達比多森林了!!!

拎左精靈之笛之後去龍眼湖或比多森林個海岸盡頭按○,就可以隨時叫海龍獸運載你ga啦。
另外,海龍獸可以無限釣的,唔洗心思思揀學招定養海龍獸喎。

==========進入龍骨隱藏地帶的方法==========
如圖:

圖中龍骨左面係有條路可以去第二度,直行係黑巴多拉獸,隻野比平時的多錢。
如果仲係唔識去,直行入到黑巴多拉獸度,再出返去,出到去向左行,個位置剛剛好。

左面區域可以見到礦石獸,如果你帶完全體去佢會同你打,佢有好多格鬥技學,值得打,
成熟體或以下佢就會走人(好似係扮超人飛 = =")。

如果係第一次去,出返時靜域,巨龍獸師傅就會出現,巨龍獸加入。
再入多次礦石獸個度(必須要礦石獸離開及巨龍獸師傅出現),就會見到阿伯獸,
佢走個時會跌部暴龍機,背包可以增加容量(用秘技則會減少)。

[ Last edited by 樑仔 on 2006-7-17 at 03:47 AM ]
回復

頭像被屏蔽
其實我知玩咩,我有隻碟,但係唔知玩咩。
只係o係一開始左手面係咁做野升hp,mp...等等
同埋打獸,唔知點玩
回復 支持 反對

其實我玩左集game已經好久啦,但係我到現在都唔知果個比多森林的比賽係點參加同打完有咩用?
回復 支持 反對

Originally posted by [S]lokisaacs at 2006-7-4 16:12:
其實我知玩咩,我有隻碟,但係唔知玩咩。
只係o係一開始左手面係咁做野升hp,mp...等等
同埋打獸,唔知點玩

要玩隻game你首先要知道個故事講乜,
故事大約係講數碼世界因為比人破壞,所有數碼獸ge「心」都冇晒,
而家你就係個勇者,目的就係將離開晒ge數碼獸加入開始之街以產生奇跡。

你要一直冒險搵可以加入ge數碼獸,遊戲可玩性好大ga,如果想要攻略,
可以去lee個網,佢有好多資訊比你:
http://hk.geocities.com/herman_dmw1_b/dmw02.html

Originally posted by samuelkam at 2006-7-4 17:03:
其實我玩左集game已經好久啦,但係我到現在都唔知果個比多森林的比賽係點參加同打完有咩用?

比多森林大賽要持有蟲系數碼獸先可以參加,贏左有極豐富獎品。
例如一D進化道具。
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
我連玩都唔識呀,係咁打獸都唔進化既,,唔知點玩
有冇攻略??唔要資料thx
回復 支持 反對

Originally posted by 樑仔 at 2006-7-4 18:40:

要玩隻game你首先要知道個故事講乜,
故事大約係講數碼世界因為比人破壞,所有數碼獸ge「心」都冇晒,
而家你就係個勇者,目的就係將離開晒ge數碼獸加入開始之街以產生奇跡。

你要一直冒險搵可以加入ge數碼 ...

我想問下你俾個個網佢個進化表個到,
我睇成熟期個到,
例如暴龍獸,
佢個到寫住育成失誤,
咁育成失誤即係咩?
仲有個到寫住懂得技數35以上又即係咩?

[ Last edited by [H]dicky2004 on 2006-7-4 at 07:32 PM ]
回復 支持 反對

養育失誤係指:自己隻數碼獸'拉屎'、無謂野比佢食啦、佢累無比佢休息等
回復 支持 反對

Originally posted by [S]lokisaacs at 2006-7-4 18:54:
我連玩都唔識呀,係咁打獸都唔進化既,,唔知點玩
有冇攻略??唔要資料thx

攻略就要搵返以前D Co-Co! 先得,不過我掉晒啦,
但你有任何任務上ge唔明都可以係度問。

我教你基本概念先啦,一開始你有阿古獸/加布獸,
老伯獸間屋個度右上係種子獸,佢每日比肉你,如果有數碼獸加入就可以每日拎更好ge肉;
佢間屋左面係銀行(阿亞獸加入後先開),再過D係廁所,數碼獸急個陣帶佢去門口自動解決。

左面個版圖係初心訓練場,訓練數碼獸能力用,一次要一個鐘,
記得唔好成日逼佢訓練,佢會唔開心同好易
回復 支持 反對

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
點先拎到加布獸???
同埋D條件得左點升嫁??休息?
回復 支持 反對