查看: 11833|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] Cafe de Tran個人心得(已全面更新,含字海,大量圖片)

Cafe」、「馬拉松」與「拋碟」將於2014年3月3日結束
以下資料只供參考

=======================================

本人先前提供既資料嚴重出錯,現對各位嚴正致歉(2月28日)

(3月4日)本人已將所有曲目都解禁
為大家提供數據作為參考
希望能幫助大家

雖然CDT已經開左差唔多一個星期
唔少人士已經開晒歌
今日小弟先再寫下更新的CDT心得可能遲左D
不過仍然希望幫助到未開晒歌/考慮開唔開歌既大家=]

以下藍字為本人於2月27日至3月3日期間提供的資

先簡單介紹Cafe de Tran(CDT)是什麼
Cafe de Tran於2月27日開始
是IIDX跟Jubeat的連動

先前火雞大經已介紹Cafe de Tran既重點
如果想了解可先看這
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4419906&extra=page%3D1iidx/Jubeat

CDT開始後
玩家未曾玩過Jubeat/IIDX既話
會出現以下
CDT版面

以下為2月27日版本

圖一

圖二

圖一左下方顯示IIDX店既客人,右下方顯示Jubeat店既客人
圖二係顯示玩家已解禁既歌

要提升客人滿足度方法
對應各玩家遊玩時既Time service既bonus

即圖一中央Time Service Bar

如上圖,假設小弟係1000~1400期間玩Jubeat,有機會做出高LV丸子製成品
1800~2100
期間玩Jubeat/IIDX,有機會做出高LV丸子/冬甩製成品
而冬甩會滿足
大幅IIDX及Jubeat客人,丸子會滿足大幅Jubeat及微幅IIDX客人

當其中一批客人(假定2批)在提供食物後全都滿足度爆滿,滿足度會自動繼承於下一()批[第3(4,5,6)批]客人~
假設先提供一定甜食
(IIDX)客人全滿足達成
可以按下來用作提供食物的那個(缺圖)
呢個時候,IIDX某曲(如
Sol Cosine Job 2)會傳去Jubeat

簡單黎講
想要快D開Jubeat既歌
請多玩IIDX
反之亦然

已證實兩人同時遊玩IIDX
兩人均可同時獲得冬甩(糕/雪糕)
(不同於LincleLL5)

以每日玩1set IIDX Jubeat,廚師最高只能升到lv4(連續3日遊玩1SET)
lv5(最高級)廚師
既出現必須Time Service的相關機種加乘
(例1000~1400,Time Service係IIDX,本身廚師lv4的話,呢段時間玩IIDX廚師會變lv5,但玩Jubeat廚師只會係LV4)
已確認LV2食物(草餅/蛋糕)為LV1食物(丸子/冬甩)兩倍效果

============================

以下綠字3月4日所提供資料

這次我更資料係想俾大家知道
大概要$先可以解晒所有歌
然不同人可能價錢有差異(LV3的甜食確實靠人品呢)

首先本人先提供相片證明本人已解禁全
以下內容全無吹噓
不過由於個人私隱,本人KONAMI AC名稱已隱藏

圖中藍客人現LV2甜食(草)所提升滿足度為LV1(丸子)兩倍(可惜無圖作證)
我解禁某,玩Jubeat得到丸子,提供1串丸子,中客人0%→20%
然後再玩Jubeat到草餅,提供1個草餅後,
中客人由20%→60%
所以1個草餅 = 2個丸子

中紅圈客人(最後的客人,也非常大食的說)推斷了LV3甜食(蕉船?)為LV2(草餅)的兩
經過不停玩IIDX,解禁到最後一曲,客人有78%
然後我轉Jubeat,玩了4局,都得到草餅
78%→81%→84%→87%→89%(即每~2.X%)
玩第5局,得到香蕉船
89%94%(~4.X%)
所以得出1個 = 2草餅既
結合以上公式

1個 = 2草餅 = 4丸子

以下係我呢幾日所有遊玩記錄

先是IIDX

2月27日玩了1次

2月28日玩了1次

3月1日玩了6次

3月2日玩了10

3月3日玩了1次

3月4日玩了20

共玩39次IIDX,得到
3個冬甩
30個蛋糕
6個雪糕

再來Jubeat的數據

2月27日玩了9次

2月28日玩了12次

3月1日玩了8次

3月2日玩了3次

3月3日玩了3次

3月4日玩了10次(7+3)
*為何是7+3圖中有解釋

共玩45(42+3),得到
15丸子
25草餅
5香蕉船

大家留意一下我3月3日既Jubeat
正好係丸子,草餅,香蕉船各一
所以這也完美地解釋
先前火雞大提供
的圖片解說
係度借佢圖再放一次

小弟最後用(39x7+6x45)
$543完成
Cafe de Tran

最後黎一條數學題
先假設特定條件
條件1.
大家都係有LV5廚師先煲機開歌(頭三天只玩1SET,第三天有1個機種係LV4廚師[見**],最少共5次必定唔係LV5廚師遊玩
)

**開的第1天,先Jubeat(廚師LV1),再玩IIDX,玩IIDX時廚師已是LV2,
一直到第3天,先Jubeat(
廚師LV3),再IIDX,廚師理應為LV4,此時要加上Time Service,才有第1次LV5廚師,,反之亦然

條件2.
LV5廚師後,人品嚴重不佳,全部都出LV2甜食(草餅/蛋糕)

最後加上以上小弟的資料
將所有甜食整合為LV2甜食(
蛋糕/草餅)作單位
即轉換為
43.5蛋糕,42.5草餅
將這兩個數目拉成平均(因為IIDX同Jubeat需要一樣滿足度解禁曲目)
最後得出43蛋糕及
草餅方足夠解禁全曲

亦即是說IIDX和Jubeat各玩44次就可以解禁全曲
理論上最少用錢為下:
44x(6+7)
=$572

所以呢,,先前有壇友說了$4XX開晒歌
也是佢人品係十萬分的好
或者該說其實應該冇可能的..

所有數據都在以上了
各位最後決定開唔開歌就自己決定
不過我支持各位健康地開歌(不要像我般一日連玩20次IIDX+10次Jubeat啊,小弟之所這樣,係因為我一星期只有1日放假啊=[)
最後希望以上的能幫助大家=]
還有再次為上次的出錯致歉呢..

2013 0304 2131最後更新

評分

參與人數 1樂點 +18 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 18 追加

查看全部評分

回復

溢出問題?
回復 支持 反對

sor我錯
一開波要即俾先岩
如果你系只煲是但一邊的話...
回復 支持 反對

我來匯報一下自身的情況
以下分為三個時段 順次序
備註:
對開jubeat新曲有利
對開IIDX新曲有利

=============10:00 - 14:00=============
第一局jubeat  取得 ×6
Rainbow after snow兩邊解禁+[IIDX]Beastie Starter解禁
(其中5個是初次參與Cafe de Tran的bonus,整個活動只能拿一次)

第二局jubeat  取得×1
第三局jubeat  取得×1

第一局IIDX   取得 ×5  ×1
[jubeat]SCJ2解禁  廚師升級
(5個冬甩是初次參與Cafe de Tran的bonus,整個活動只能拿一次)
(另外的蛋糕 應該是廚師升到第二級後就會隨機產生 也是冬甩的升級版)

第二局IIDX   取得 ×1
第三局IIDX   取得 ×1

=============14:00 - 18:00=============
第四局IIDX   取得 ×1
第五局IIDX   取得 ×1
第四局jubeat  取得×1
第五局jubeat  取得 ×1
(這個就是丸子的升級版)
第六局jubeat  取得×1
第七局jubeat  取得 ×1

=============18:00-21:00=============
第六局IIDX   取得 ×1
第八局jubeat  取得×1

結論:
每邊只是解了兩首樂曲 廚師也只升了一級

另外到底這個TIME SERVICE上面的丸子和冬甩是什麼意思啦
回復 支持 反對

Time service系個邊個chef會高過另一邊一lv…姐系出2級/3級食材易d??
回復 支持 反對

可能你岩
我聽日再驗證一下

雖然「機率」呢d野就好難驗證...嗯...
回復 支持 反對

回復 6# Torchic╳小火雞

根據K記而家開歌多數以「遲買慳幾舊」既方式
加上3月K記話個滿足度會較容易上升

個人推測有晒丸子同冬甩既時段
會有可能係你係該時段每玩一次Jubeat/IIDX有機會出晒丸子+冬甩??
當然廚師要高LV先有呢個多D機會做出黎

目前言之尚早
有待過多三日廚師升到MAX LV求證吧
回復 支持 反對

咁呢樣就要等唔知邊個個廚師升爆之後
再睇下會唔會有咁既事發生好了
回復 支持 反對

我諗我剛才既推測係錯的

雖然我唔係好睇得明K大講既係乜
可能我所講既等同佢既野
以火雞大你既Time service時段
我估係10~14玩Jubeat出既野食多D機會LV高D
14~18就玩Jubeat同IIDX出既野食多D機會LV高D
18~21就玩IIDX出既野食多D機會LV高D

如果真係咁
呢個設定就非常似LL5
廚師既LV等同LL5個陣寶箱既顏色
時段既限制等同LL5個陣寶箱入面既錢係金銀銅
回復 支持 反對

應該佢岩

不過與其講「果段時間易d出更高等級既食物」
應該話「果段時間既廚師會暫時性上一級」會比較正確
回復 支持 反對