收起左側

[Jubeat] [IIDX × jubeat 連動計劃] Café de Tran (3月3日結束)

其實我琴日系隔離post就系講緊甘樣…但我表達得吾好sor……
kirinx 發表於 2013/2/28 10:18

嘛 算吧
我都係打完篇野 先見到你係隔離果個回覆

不過點解要強調係「廚師暫時性上一級」
假如一個目前lv4既人黎講 揀一個適合既時間 就會變成lv5
當然啦 一過左「適合既時間」就會變返做lv4

所以我今日各自打左一鋪IIDX同jubeat之後 就打算留錢唔打太多

我想問問關於iidx既問題,我本身無玩,一玩唔識禁禁左standard,standard入面係咪無得再較難易架喇?因為唔識禁所以玩左7lv既point zero,最後當然炒左啦,結果$7玩得一首歌=.=有無大大可以教我呀?
victor609 發表於 2013/2/28 19:00

IIDX同jubeat唔同
你jubeat打到lv10唔代表IIDX都會打到lv10
(IIDX初心者頭幾鋪可能連lv5都打唔到 正常的 我也是這樣)
始終IIDX係難學難精既野黎 建議都係由lv2,3開始打起

對於新手玩IIDX 想享受最大既樂趣 我有幾項建議
1. 選擇模式時揀最左邊既STEP-UP 這個可以穩打三首
 不過系統每次都會比一堆歌你揀 而唔係想玩咩歌就玩咩歌

2. 就算你不玩STEP-UP而去玩STANDARD(好像樓上victor大這樣)
 第一首選lv5或以下的樂曲 不合格的話還能進入下一關
 不過第二首打後不合格就會強制結束了

3. 選曲的時候按緊/按一下START BUTTON 就能開啟option
 假若第一次開option的話應該會是這樣子 (按圖放大)

裡面四個option都可以替你玩得更簡單 (按一下白鍵就能開啟)
 不過紫色那三個...建議還是覺得太難玩才考慮開啟
 等到你有一定實力的時候就建議不要再用了

4. 假若識人打IIDX的話 還是找個人陪你打吧
回復 支持 反對

嘛 算吧
我都係打完篇野 先見到你係隔離果個回覆

不過點解要強調係「廚師暫時性上一級」
假如一個目前lv4 ...
Torchic╳小火雞 發表於 28-2-2013 19:52

THX火雞大, 但我想問問我入左STEP-UP MODE之後仲可以選擇難度嗎? 可以既話要禁咩制?
回復 支持 反對

這裡說一說開曲攻略

1. 參考AtomicAge
 假若把團子、蛋糕、客人滿足度等全部數值化,結果如下:
 - 最低級的三色團子和冬甩可以提供100滿足度;
 - 次級的蛋糕和櫻餅為200,最上級的雪糕為400
 - 6曲所需要的滿足度順次為5045016503650645010050
  換言之由零開始去到解掉Plan8,大致上需要26個雪糕,
  或者51個蛋糕,或者101和冬甩。
 - 依靠打jubeat開jubeat曲的話,上述所得滿足度只會剩下10%,
  也就是102040。打IIDX開IIDX曲也是一樣。
  所以只想解jubeat曲的話,打一鋪IIDX的效用就等於打十鋪jubeat。

2. 以「開到最後」為目標的話,請做好心理準備,
首先金錢花費大概在六百多七百的水平,
當然這個是以「廚師要上到第四/五級」為前題。
然後是空餘時間,別打算一天內完成,先找連續數天來升廚師等級
最後,jubeat玩家還是要有心理準備要接觸IIDX,原因上面說了。

3. 假若想省錢的話,建議一連數天進行解禁。
(要上學而不能去機鋪的話就...嗯...還是讀書要緊(拍肩)
第一天先去打一鋪IIDX與jubeat(不要心急,各一鋪就好),
然後你的廚師就會升到上第2級。
接下來第二天也去打各一鋪IIDX與jubeat,廚師就會升到上第3級。
第三天先去打一鋪IIDX與jubeat,此時你的廚師就已經去到第4級,
然後上e-AMUSEMENT看一看TIME SERVICE,
找出適當的時間打IIDX(冬甩時段)或jubeat(三色團子時段),就會暫時上第5級。
你就可以在這些時段內爆肝狂煲了。
第三天還未開完的話,就第四天再繼續開,
只要每天能玩一鋪jubeat或者一鋪IIDX,也能保持廚師等級;
不過一天內兩側也不去玩的話就會跌到最低了,到時又要慢慢升上去。

4. 看到這裡,應該有人打算放棄「開到最後」了吧?
假若想輕鬆一點的,也有幾項建議:
  A. 只要去玩一鋪IIDX,
   就能在jubeat同時得到Rainbow after snowSol Cosine Job 2兩曲。
   倒轉也是一樣,不過是Rainbow after snowBeastie Starter兩曲。
  B. 放棄解禁等傳導,不過我也不知道何時可以傳導。

5. 至於每個廚師的分別:

=======================================

但我想問問我入左STEP-UP MODE之後仲可以選擇難度嗎?
可以既話要禁咩制? ...
victor609 發表於 2013/2/28 22:12

唔可以

你第一次玩step-up既話 會問你玩咩難度
分為「初心」「初級」「中級」「上級」「皆傳」
一開始玩的話就選初心 系統會給你lv1/易的樂曲
而初級就會給你lv3的樂曲 中級就lv5的樂曲

之後視乎你之後的遊玩成績
合格的話就給你更高難度的樂曲
不合格的話就會給你低難度的樂曲

就是這樣子 大概

==================================

假若入STANDARD MODE的話
按一下VEFX鍵(螢幕下方有四個掣 中間下方那個)
就能修改難度 (Normal, Hyper, Another)
回復 支持 反對