查看: 38986|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

在此希望很多aoc玩家反醒

點解我有呢種感受?
今年我只玩左一場兵堡,就發生左件不幸的事 (唔通真係我咁幸運? 還是樂古對戰區的普遍現象呢?)

我係隊2,隊1輸左,1p不停罵3p廢,仲同隊2 d人講
即使3p係新手,我認為問題非不能解決,如果3p真係廢,那麼124p係唔係應該關照一下3p,同埋安排一個合適任務比3p做呢?
個場3p係步兵,我見到3p大部份時間都係單打獨鬥,而124p大部份都係自己打,咁差安排又點會贏呢?
如果3p真係弱,佢用步兵同人地單打獨鬥一定輸,加上個場5678p沒有快攻文明,其實124p可以放心去3p度集結士兵,唔需要怕比人快攻,同時保護3p免得佢送分,也可以教3p自己唔好單打獨鬥,與同盟合作,例如3p唔識玩步兵,可以叫佢淨係做盾,而124p有弓既,可以係盾後邊打
如果識咁諗隊1,跟本就唔會輸,點解我講?
因為隊2玩家都唔係玩得好,有3個人都唔識用z,他們不懂合作,基本上隊2係有好多破綻比隊1贏,例如隊2不合兵不合作 << 隊1 124p三合兵以多兵vs少兵續一ko隊2 d兵
進攻個陣唔係一齊攻 << 如果唔係一齊攻進,又何需怕被ko呢? 補充(當然直至現在,很多人仍然不懂得防守,所以好多人都會比1~2位玩家攻爆,就好似d玩家見到敵人有淺灘位置進攻時,仍然將自己士兵放在淺灘位置,這樣當然容易被攻破,好多人誤會左,以為淺灘路細所以好防守,以為唔找士兵去守淺灘,城堡好易比人爆,呢d想法完全係錯,如果淺灘d兵死哂,城堡咪又係冇人守,空城必定被攻破,反而將士兵放在城堡附近,士兵與城堡一起作戰仲好。)
隊2這麼多破綻,即使3p是新手,我也想不出隊1會輸的理由,比著我以前同fd玩3打4都贏
還有1p在那場不停叫ag << ag若果是有合理原因沒問題,但我覺得1p ag原因是因為有3p這新手同盟 << 是輸唔起表現

我分享呢個故事,表達d咩?
好多玩家為左自己的興奮,遇上一位新玩家便不停責罵,不反省一下自己的戰略安排有冇出錯
24p是有幫助1p責罵3p,可能24p可能因為怕1p有權有勢,所以冇理1p
同時可能因輸贏對佢地黎講重要過娛樂。玩兵堡經常可以賴呢樣賴個樣,文明差可以賴文明差,又可以賴同盟廢,所以兵堡係大家眼中永遠都係贏家,但真正要面對1v1的公平競爭,例如綠亞死鬥,就算更好玩都唔敢玩

其實aoc唔係淨只兵堡,仲有好多野玩,例如死鬥,至尊王,世界奇觀競賽等等
地圖種類都好多,例如海戰,黑森林,真實地圖等等
劇情方面,有防塔,死守,雪堡,爭堡,馬堡,捉迷藏
每個人都有不同長處,玩兵堡差唔等於綠亞廢
點解只識著重於懂玩兵堡就係高高在上,而其他劇就係垃圾既心態呢?
其實只要佢地肯試下玩新野,就知自己幾多麼井底之蛙

至於劇情製作人方面,所有劇都是比大家免費去玩 (要睇清楚係「免費」呢兩隻字),幸福不是必然
每一劇情,只要是原創,都值得我們欣賞,我唔希望大家只覺得識玩兵堡就係王者,其他劇就係廢劇
點解我會有呢個感受? 一來小弟身親感受過被人批評開廢劇玩,二來樂古真係太多這類人

小弟開貼最大目的係想大家「反醒」,因為這絕不是個別事件,基本上3場有1場都會發生呢d事,這不是小數玩家的問題,而家大多數樂古玩家的問題。
期望日後唔再見到高手離棄新手的問題,同時希望AOC有新團隊帶領玩家向前走,希望新團隊領導無論品德還是技術都有質素,不是開個團隊只為了榮耀自己有幾強幾勁
回復

兵堡玩合作
玩實力玩綠亞1v1吧
3P真可憐
回復 支持 反對

sorry,之前篇野未打好,更改左d內容,之後不會再更改

我主要想希望大家可以互助精神
同埋希望大家主動支持一下其他劇 (重要字眼係「主動」,唔係被動)
唔好淨係死玩兵堡,evo,綠亞
回復 支持 反對

sorry,之前篇野未打好,更改左d內容,之後不會再更改

我主要想希望大家可以互助精神
同埋希望大家主動支持一 ...
tommytomy 發表於 26-1-2013 02:30

講真,以前都有玩開弓堡馬堡dote防守塔防狼狗信長RPG 同埋我好鍾意既(小鷹大屋,想當年日日上樂古玩)都好玩but 依加少左好多人玩所以想玩返塔防 防守已經好耐,同埋d人唔會咁有耐性打2粒幾3粒鍾玩防守
可以新一代d人鍾意玩d好快gg既啦
雖然我兵堡都玩過一場差唔多3粒鍾
回復 支持 反對

最憎d人成日話人廢,人人都有新手階段,樓主講得好岩,人地冇咁勁既可以教佢應該點做出咩兵等
有d人係咪都罵,以為自己好勁,之前我都比人罵新手,我叫佢出黎1v1,未開波佢仲牙斬斬話一定打死你啦29,打落又比我打到隻狗咁,都唔明d人,係都要自取其辱
回復 支持 反對

最重要係要同個新手講要做D咩, 如果講左都唔做既話就隨便罵啦
回復 支持 反對

回復 6# hin93xxx
以我經歷話我知,其實同新手講都冇咩用
我認為識玩既人自己識得「執山」比較重要
如果真係無辦法贏,都要輸得有風度
輸左一局,但冇輸「體育精神」

不過時下很多aoc玩家都唔識欣賞呢類玩家
反而欣賞「勝者為王 敗者為寇」呢種品德
搞到唔少人覺得自己輸左為左,就會比人睇唔起,d人為左保留自己聲譽,輸左,點都會搵d藉口挽回面子,例如罵d同盟廢

呢種風氣我覺得唔好,我覺得玩aoc應該要輕鬆,不該過份著重輸贏
我希望這類玩家會改正
回復 支持 反對

RPG就唔同了
你理得你幾廢
回復 支持 反對

樓主好少玩兵堡都咁有見地, 講中晒d以為自己兵堡好勁又成日賴同盟的人的心態, 佩服佩服!樓主的「識執生」同「體育精神」同我的作風好相似
回復 支持 反對

大多數人已一早離棄樂古 在某lan人又多 又有品 最重要係佢地肯試新劇
回復 支持 反對