打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] Reflec beat Colette 新手總指南 (補完版本#8)

為左吸引更多的人玩Reflec beat,也為了降低玩家的不便
所以就決定發呢個帖,心血來潮而導致資料未必十分足夠,內容主要係由頭帶到尾

首先係遊戲開始前,

有兩個步驟理應係唔需要解釋,就係入錢同拍卡(e-amusement card),除非你係GUEST的身份,咁剩係需要入錢呢

當然要打密碼(4個數字)吧

要解釋一下上圖某些文字的意思呢

プレーヤー情報(Player Data):即玩家情報,會顯示你用緊的Icon(左上),等級(左下),名稱(右上),暱稱(右中)同埋TEAM名(右下)

あなたのパステルん(Your Pastel):你的PASTEL君,屬於你的Rb吉祥物,除了左面一身的造型,右邊顯示了3種登山用的裝備,由上至下分別是帽、衫同公事包(?)。☆2」即係等級2,裝備是可以升級的,等級越高,開歌速度越快,升級方法後面再解釋吧

トータルスタンプ数(Total Stamp Number): 字面意思係STAMP,今代解禁不少item的途徑,也包括了登山裝備的升級

トータルおにぎり数(Total 飯糰 Number): 圖中飯糰的數量,係你玩咁耐累積的數量,所以才有什麼4000多飯糰數就解到GLITTER

Lincle LINK 第5弾: 由limelight那代延續下來的活動,玩越多rb,越快解iidx那側的曲目,相反亦然

至於下面的「INSERT 6 COINS」,視乎價錢,入完足夠的錢就禁呢個位,就可以進入遊戲呢

=====================我是分隔線=====================

正式開始前,點都會彈呢個畫面先,呢個就係上面提及的REFLEC BEAT 「STAMP」,一個STAMP可以印5次

通常印足5次就可以解禁某一d item,去到呢個畫面又見到那個深紅色的框框就禁入去吧,然後就會變成下圖...

順帶一提,「スタンプチケット」即係圖中的「STAMP TICKET」,每場都有機會增加TICKET的數量,滿10個就可以換一個STAMP

當儲齊5個STAMP就會解禁某些items,例如下圖的...

好多時進入呢個畫面都唔會有BONUS TICKET,所以快速禁螢幕可以跳過呢個畫面

=====================我是分隔線=====================

用決定店內PLAY還是全國PLAY的畫面呢,很簡單的說,紅色就係全國,紫色係店內,只要對住顏色不停禁都可以入到GAME

不過...禁「3曲プレー」下面的細圓圈都入到(下圖會見到),總之有兩個方法入到GAME,隨便選就OK

下方的「INFORMATION」可以不需理會,新手到上面呢個畫面仲會彈出「已獲得XXXXX」,好幾隻曲的訊息出來

之後玩家就會去到選曲的畫面,除左急不及待選你喜歡的曲之外,也不妨在畫面下方找一個名為「カスタマイズ」(CUSTOMIZE)的東西出來,就可以彈出下面的圖

GAME CUSTOMIZE

呢度當然要逐個解釋一下呢...

オブジェクトショット音: (Object Shot Sound) 喺呢度你可以選擇禁Object的聲音,所謂的「Object」即係圖中左下那紅色的物體,當然也會是藍色的。另外,右上有一個「VOLUME SETTING」的設定,顧名思義就係調整那「Object」的音量,當然較到0%即係無任何的聲,呢個情況下就可以純粹聽到首歌的音樂,再者用0%玩一定次數都可以獲得新的對話方塊。解禁某首SOUND的條件就係要儲一定數量REFLEC STAMP

選曲画面BGM: 這就是平時選曲畫面的BGM(BackGround Music)呢,新手一開始只能見到「DEFAULT」這個BGM,要解禁的話需要對指定曲目玩一定的次數,最難解的應該就是「真紅の薔薇の騎士Prim 」,因為首歌本身都難解禁

ステージフレーム: 即係英文的「Stage Frame」,指的就係平時對戰時最外圍的那個框框的顏色,要解禁的話又係需要儲指定數量的REFLEC STAMP

爆発エフェクト: 即係「Explosion Effect」,指緊平時你禁Object時就彈出來的圖案,有些解禁條件係睇你儲的REFLEC STAMP數,再唔係就睇你遊玩所累積的一些數據

ステージ背景: 「Stage Background」,今次係成個背景的顏色,係框框裡面的顏色,解禁條件一樣係儲指定數量的REFLEC STAMP,所以REFLEC STAMP對於解禁黎講是十分重要的。另外,右上一個「BRIGHTNESS SETTING」就係調整背景的光度(0~100%),作用可以防止太眼花

オブジェクトサイズ: 「Object Size」,今代喺呢度新增的,以前都有的功能,不過就算係隱藏設定呢,顧名思義就係可以改變平時禁的「Object」的大小,大一點就冇咁易禁失,小一點d Object就唔會痴得太埋,打一d密度高的曲的時候就需要用上細一點的size

評分

參與人數 2樂點 +20 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 10 10分明顯不夠吧
lll161616 + 10 thanks

查看全部評分

回復

只要禁圖中右方紫色的箭咀,就可以去到下面呢幅圖的畫面

PROFILE CUSTOMIZE

プレーヤーアイコン: 即係「Player Icon」,你平時會見到自己的頭像,一開始當然又是「PASTEL」呢,今代有林林總總的頭像,解禁的方法統一為打指定曲目打足一定的次數,通常都唔會太多,正常的最多就6次,新曲可能需要10次,當然這就視乎你有冇興趣拎那頭像呢。此外,個別頭像係需要登山裝備去到一定的等級先解禁得到

通り名: 呢度你指你的暱稱,有分開「前半PART」同「後半PART」的,解禁條件都係林林總總,簡單d諗,玩得多自然就解禁得多呢。下面的TICK係指當你解禁新的稱號方塊,就會自動更新你的暱稱,並一定包括你最新獲得的稱號方塊呢

再禁右邊紫色的箭咀就會去到下一個設定呢

CHAT CUSTOMIZE

呢度就係你平時對戰開始前或對戰後就有機會用上的對話方塊

シンボルチャット: 「Symbol Chat」,無論係「対戦前」定係「対戦後」,都各自有9個對話方塊,想更改的話只要禁一禁你想換的方塊,就會彈出下面一大堆的替換方塊,只要禁上方的「対戦前」或「対戦後」就可以轉。方塊係隨住你玩得越多而增加,最緊要選一d你睇得明的對話就ok呢。順帶一提,除左呢d對話方塊,仲可以用「PASTEL」的4個表情來發言呢

最重要的部份竟然放在最右方....

OPTION CUSTOMIZE

ゲージスタイル: 「Gauge Style」,選擇歧係「
スタンダード」(Standard)同「クラシック」(Classic),「スタンダード」係指CLEAR儲分棒(AR)會喺分數下方,而JR的儲存格就會喺分數的右方;「クラシック」就岩岩相反,JR儲存格會喺分數下方, 分數右方會顯示CLEAR儲分棒同埋AR。順帶一提,今代的JR係可以儲到5格,比上代的3格多出了2格

ステージ詳細スコア: 呢度你指平時對戰畫面有否需要加一個詳細的分數表呢,出現的位置係右下方,作用係有時想馬上check一check自己的成績呢

楽曲パネル詳細スコア:這個是決定在選曲畫面裡每首樂曲的框框裡,應否加上詳細的分數表呢,其實只係包括了「最高SCORE」、「最少MISS」同埋「最高AR」吧

ベストスコア切り替え: 這裡是更改「Best Score」的顯示方式,「通算ベストスコア」會同時顯示limelight同colette各自的Best Score;「coletteベストスコア」就係只會見到今代colette的Best Score。通算ベストスコア」即係會見到分數資料旁邊有括號

TOUCHマーカー: 呢個係適用於玩BASIC(綠色)譜面的設定,圖中有個紫色的圓圈,作用係幫你易d捉到禁的時機,總之可以設定開或關

好啦,講完CUSTOMIZE,就快快講講解禁曲目的靈魂-飯糰的由來呢,第一步驟是準備米同....不不不,只要你打完一首歌,就會自動同你結算你所得的飯糰數量,以下圖為例,飯糰的數量係34.8

大致上拎飯糰的要素起碼有8項,不過我又唔係全部都清楚知道呢(汗

基本得點係「MUSIC PLAY」,之後的「PLAYED WITH PERSON」就係同人對戰,所以想拎多d飯糰就強烈建議你多打一點同人對戰,而不是單單打CPU(???? LV ???)

至於綠色的那兩個「BURST」....還有待查證呢ORZ,再之下的就係睇你的表現同對手的表現呢,雙方表現得越好,飯糰的數量就會越多。另外,你MISS的數量如果係「2」、「1」或「0」,即係Full Combo的話,都會有額外的飯糰。最後就係睇你JR的數量,越多的JR,越多的飯糰

總之一句到尾,你表現得越好,成績越好,所得的飯糰就會大增...

遊戲完結的時候就必定會彈出的畫面-「PASTEL ADVENTURE」,劇情係講到PASTEL呢首小老鼠...(ry

畫面的下方就係顯示你的「PASTEL」的樣貌同佢裝備的Lv,圖中為例就全部都係Lv2,玩家係需要由目前5個山脈選一個黎行,一個山脈代表一系統的歌曲,只要解哂某山脈的曲,就會顯示「CLEARED!!」,即係唔駛再行呢座山。除左例如「colette山脈 第一」的字眼,下面的天氣都會影響你行山的進度,照道理,越係天晴就越好行,相反越多暴雪就越難行。具體來說,以同等飯糰的數量,行「colette山脈 第二」會比「colette山脈 第一」所行的路程更加遠.......

Click入去再禁「」(係)就OK了

之後就會按圖中上面的一條巴去顯示你所行的路程,藍色係你玩的POINT,綠色係你的裝備結予的POINT,至於黃色就係同你對戰的玩家的表現,對手表現越好,呢條巴就會越長,至於那紫色的.....一般玩家應該唔會彈出來的,原因同你有冇使用權有關?

去到呢度,呢隻game的系統應該大致明白,不過!!!以下的情報你未必會留意得到

1. 改變TOP出現的位置的方法「5>7>3」依然存在,方法係選曲時先以設定level順序去睇曲,之後順次序禁「5」「7」「3」,就可以轉到

2. 上一代有玩過Rb的玩家,其戰績可能很輝煌,不過去到今代係有需要再刷紀錄,原因我下面再講,不過先看看下圖

留意每個曲目框框的上方,以圖中為例「KOROBUSHKA」係CLEARED!同2 MISS CLEARED;「THE FALLEN」係2 MISS CLEARED!同1 MISS CLEARED;「SUPER SUMMER CAMPAIGN」只有右半PART出現FULL COMBO CLEARED!的字眼;而下方的「STRONG」就係全PART都係2 MISS CLEARED!

解釋:右半PART係你limelight時代最好的表現,左半PART係你依家colette的最好表現,兩者表現不相同就會出現兩個表現,只要兩個version的最佳表現係相同,就會統一成為一個表現,具體以「Sakura Reflection」為例,即係我喺limelight的version Full Combo左佢,但喺呢個colette的version玩過呢首曲但係冇獲得兩個或以下MISS的好表現。另外,今代如果作出比上代更好的表現,就可以COVER上代的紀錄,即係今代作出FULL COMBO CLEARED!,就能夠COVER之前的1 MISS CLEARED!或者2 MISS CLEARED!

3.選曲時下方可以顯示某曲的詳細資料

分別又係「SCORE」、「MISS COUNT」、「PLAY COUNT」同埋「ACHIEVEMENT RATE(AR)」
而當中有兩個數字,左邊係你依家colette的最好表現,括號裡面的數字係你前個version(limelight)時的最好表現

4. FINAL專用曲只可以喺FINAL ROUND玩,先可以儲到那個FINAL曲計,如果你喺1st ROUND 同2nd ROUND同朋友LOCAL MATCHING的時候玩那些FINAL專用曲,條累積巴係唔會增加的

(追加):原來上代改object size的方法變左做黎選擇計AR的方法,即係喺
選歌畫面時禁實左上角任何一曲的插圖就會轉到,一開始俾你的係標準的colette計分法,即係由100%慢慢減落去,轉番就會係平時由0%而上的計分方法呢

回復 支持 反對

解釋:右半PART係你limelight時代最好的表現,左半PART係你依家colette的最好表現,兩者表現不相同就會出現兩個表現,只要兩個version的最佳表現係相同,就會統一成為一個表現
六神綱 發表於 2012/12/31 23:05

所以說啦
例如某曲上代是1miss cleared的話
那麼就算我今代full combo了 那個「1miss cleared」就仍然存在著嗎?
回復 支持 反對

所以說啦
例如某曲上代是1miss cleared的話
那麼就算我今代full combo了 那個「1miss cleared」就仍然存 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-1-2013 05:01

今代做出化上代更好的成績就會cover左上代的成績呢
回復 支持 反對

回復 支持 反對

附 RB 中文WIKI
魔撒 發表於 3-1-2013 01:17

先多謝了呢,上面有d資料可以補完呢...

雖然有關PASTEL ADVENTURE的資料入面係唔多見到有的...
回復 支持 反對

難道又是跟bistro saucer一樣摸索不能嗎?
回復 支持 反對

再補完一下d資料先,以下都係選曲畫面時的某些操作

正常選曲畫面係咁,初玩未調整都係差不多的樣子,重點係下面的4個選擇

首先只要按「他の情報」(右下的那個),下面的部份就會變成下面呢個...

再按「ベストスコア」(Best Score)就會顯示你某首曲的情報

只需要按圖中右上的紫色「X」就可以變番最頂幅圖的樣....

====================================

講番起第一幅圖,除左「他の情報」,其實三個選擇喺兩種情況都會見到的

「カスタマイズ」呢個應該不用解釋呢,詳情請看回上面上面的「カスタマイズ(CUSTOMIZE)」

至於「プレー待プレーヤー」就係顯示一d正在等候對手的玩家,禁入去會見到玩家同人地所選的曲目

其中一個作用當然係防止同CPU對戰,避免獲得過少的飯糰。順帶一提,你可以選擇睇人數少的配對名單或者人數多的

最後係「ヒットチャト」(Hit Chart),即係所謂的「人氣榜」。玩家可以根據唔同種類的排名作參考黎玩

上面有4種人氣的分佈,有KONAMI原創曲,動畫/遊戲主題曲

另外,偏向右上見到「週間」,禁上去就可以更改統計排名的時期

回復 支持 反對

看到週間排行
FLOWER到目前為止仍然是很受歡迎...orz

總之先感謝教學了
找Player方面 這次還是會替你找差不多實力的對手嗎?
回復 支持 反對

看到週間排行
FLOWER到目前為止仍然是很受歡迎...orz

總之先感謝教學了
找Player方面 這次還是會替你找差 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-1-2013 20:09

理論上當然不會讓你遇上相差太遠LV的對手吧

即係紅色只會對上紅色或藍色(接近BLUE MAX.),就我認知係唔會遇上隔一個colette等級的對手

CPU的Lv一樣係按你的等級,指定樂曲的Best score,ROUND數去作出調整

(綠<橙<藍<紅)
回復 支持 反對