查看: 12733|回復: 114
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[投稿攻略] [原創]自製準星輔助器 - 盲狙既好夥伴(加強版)

大家有無試過玩盲狙點射都射唔中?
大家又有無癡D野係個MON度玩盲狙呢??

呢樣工具幫到你
教你DIY整一個“準星輔助器
快捷,方便,環保!

開始製作~

工具:

1.筆 (藍色CD筆/螢光筆/你覺得你睇到既顏色筆)
2.剪刀 (*必須*)
3.膠紙
4.依照型號

=========================================
型號1:

1) 首先揾一塊同你個mon一樣大小既透明膠片
2) 跟住係中間用筆畫一點
3) 跟住托係mon既下面

4) Finished! 盡情地盲狙吧~

==========================================
型號 2:

1) 準備一塊無用既透明膠片

2) 將佢剪/切成你想要既大細(當然吾可以細過個準星啦~)

3) 係上面畫一點(中唔中間都無所謂)

4) 用膠紙/blu-tack(最好唔好)癡係個mon既正中央

5) 搞掂~
==========================================
型號3:

1) 首先問啊媽攞一塊保鮮紙(幾大都ok, 但系個闊度唔可以少過10cm)

2) 跟住係張保鮮紙上面畫一點

3) 然後將張保鮮紙貼係個mon度 (有一點要注意既, 如果你個mon有癡mon貼, 就要將張保鮮紙掛係個mon度)(由於e部電   腦無開到, 所以攞咗張白紙做Background~)

4) Finished~
少少心得:
我本人最推薦型號1, 因為D影像失真得無咁多, 但係其他既我都測試過, 都幾好用, 唯獨是型號3張保鮮紙如果你掛係度既話, 就儘量用膠紙癡住上下, 因為張保鮮紙一有皺紋既話, 會無咁精確~

而型號2就方便帶出街, 去到網吧都用得~ 正!!

型號1就當然係屋企用架啦~ 當你玩盲狙既時候, 只要裝上佢, 就用得~
附錄: 準星校準方法

如果你唔知張膠片/保鮮紙應該放係mon既邊個位, e個方法幫到你!

其實只要係CSO入面開一開狙鏡, 跟住將張膠片/保鮮紙粒點對正狙鏡粒點就可以~
附加方法:

簡單, 直接!

就系用一張膠紙, 係上面整粒點上去(有顏色既), 搞點~~
順帶一提: 使用視窗化既話自己調教返視窗既位置就OK~

試用影片:

日後補上~敬請留意~~~

希望你地中意呢個工具同呢個教學啦!!

評分

參與人數 3Bravo! +3 收起 理由
想點?!×.× + 1 熱心協助
1113233 + 1 雖然我唔係成日挽狙.but你好比心機.加油:o ...
ben27649227 + 1 有心機(雖然唔知你up乜..

查看全部評分

回復

用粒鼻屎貼上去mon中間算啦~.~
回復 支持 反對

成日挽重狙既路過,呢個方法唔錯唔錯~~~整粒膠紙,整到有色都OK
回復 支持 反對

視窗的冇用....
回復 支持 反對

視窗的冇用....
TonY乂佐助 發表於 5-11-2012 21:48

自己調教視窗既位置就OK~
回復 支持 反對

成日挽重狙既路過,呢個方法唔錯唔錯~~~整粒膠紙,整到有色都OK
qwqw135790 發表於 5-11-2012 21:45

你呢個方法都唔錯wo~

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
fukcu1993 + 1 真係笑左-,-

查看全部評分

回復 支持 反對

用粒鼻屎貼上去mon中間算啦~.~
grt63543 發表於 5-11-2012 21:44

咁你成日有鼻屎架咩??同埋係網吧貼鼻屎落個mon到......
回復 支持 反對

盲狙點射都唔中就唔好玩盲狙啦:D 另外多謝分享
回復 支持 反對

回復 5# Peter9104

日日會移到左上角
位置每日不同:)
回復 支持 反對

回復  Peter9104

日日會移到左上角
位置每日不同
TonY乂佐助 發表於 5-11-2012 21:54

無試過咁既情況wo~