查看: 13070|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

掌握女性既基本原則(?)part 3

掌握女性既基本原則(?)part1
掌握女性既基本原則(?)part2

上兩貼都係講女人,今次講人心,但某方面睇係主攻公司既人心
因為anson仔要囉._.
不過都可以應用係女性身上(?)----第1,3段<~
而這可以打開對方既心鎖,又可以給對方好印象(?)
開始架喇wo._.

*公司同事搵你商量時,係想同你傾訴

話說,有朋友or同事搵你商量個時,其實係想你聽下佢講野,所以係個時,你最好唔好出聲''
而且佢搵你商量,係想搵個可以信任既人講出佢既煩惱,所以係呢個時候,聽者唔需要講太多意見''
無論你點講佢錯與對,佢都只係想講出自己既立場同想法,所以不請自來既說話,建議,對佢黎講只係一堆廢話.你要做既係,只需要細心靜靜地聽佢講,對方心中自然會感謝你,而你係呢一刻,係佢心裡亦佔了一個地位,而且你係佔一個可靠既地位''簡單黎講,每個人都需要一個可以靜靜聽自己說話的人''

同時,就算你專心地聆聽對方既說話,但對方未必感受到,所以你在聆聽時可附加一些[嗯,喔,原來係咁既],點頭之類既動作,這樣也能增進你們之間既感情,也可以令對方對你抱有好的印象''
同公司同事或客戶聊天時也可以的,商量時可說[原來如此,這樣也不錯]既句子,可能令你知道一些意外既情報呢,當然,有時有自己既主見也可令對方易接受''

重點:
1.男人通常係唔會把女人既說話好好聽完,所以作為男人既你要識做

2.女人通常係會係男人說話時插咀,所以身為女人既你都要識做

3.女人通常唔會參與對自己無興趣既話題

4.如果雙方都堅持自己既意見,都沒什麼可談下去,所以作為聽者的你,可忍耐一下

5.只需要靜靜聽對方說話

6.聽說話時可附加一些點頭既動作

*我不太懂,其實也有正面的反應

番工,姐係上班族(?)
對上司既指示有2點
1.自信地說:明白晒,呢件事就交俾我,放心啦!
2.優柔寡斷說:係既,但係...我不太懂,請問怎麼辦?

係普遍黎講,1既人升職係比較易,但2黎講,都係容易升職的,而且有可能比1快
因為係上司眼中,1既人太過自信,唔識謙虛,可算是一個欠缺思考既人
但2黎講,因為一句[我不太懂]不但可以令對方感覺到你夠謙虛,也能令對方滿足到自己既優越感''

1既人通常係在上學時期表演比較出色,所以佢地有信心
2既人就是平平無奇,平時既表現也是普普通通
當然,工作能幹與否,跟升職沒有絕對既關係呢

*利用鸚鵡學舌,打開對方心鎖(?)

如對方在你說那句之後,加上真的嗎?
如[最近她很忙,不常找我].[真的嗎?她最近很忙不常找你嗎?]
其實是代表佢好認真的聽你說話,這重技巧有時係可以打開對方既心鎖,心理醫生也會用到的
但對方經常否定你的話時''
如[最近她很忙,不常找我].[是否你太忙而已?]
代表佢根本唔想聽你說話,只是有什麼就說什麼,沒有經過思考

還有一個反應就是,說:嗯,嗯嗯
雖然這也可打開心鎖,但這方法會令對方反感而對你有不太可靠既感覺

重點:
1.將你說話重講一次

2.一直否定你所說的話

3.只會點頭說[嗯,嗯嗯]

當然每個人表達既方法也不同,所以也別介意這段文既意思

當然,內容因人而異,可能你心裹想的係不同,所以這些都只可以當作分享,不能盡用
回復

公司= = 文神  和我沒關係了-v-
回復 支持 反對

公司= = 文神  和我沒關係了-v-
bobby044132 發表於 14/4/2009 05:30 AM

請看清楚每段既意思
我不會做雜題的貼子的
回復 支持 反對

不認真@@
回復 支持 反對

希望都會有人搵我傾計啦-v-"
回復 支持 反對

尋日我講緊野 GF無啦啦同佢大家姐講野
THAN 鬧J佢
回復 支持 反對

繼續講多D吧 我1-3都有睇...
回復 支持 反對

多謝你地呢班讀者^0^
回復 支持 反對

有問題~

如果我去到一間公司, D同事唔主動同我講野
我點做好?
回復 支持 反對

有問題~

如果我去到一間公司, D同事唔主動同我講野
我點做好?
anson仔 發表於 14/4/2009 04:15 PM

主動搵佢地講野,一日打唔好個關係都唔會有咩野講