打印 上一主題 下一主題
收起左側

【世紀爭霸1】十部機械人+先知的剋制兵種/技能介紹

【世紀爭霸1】數位時代-太空時代十部機械人的剋制兵種/技能功用+先知技能介紹
我見有玩家介紹過古代-現代的兵種相剋等介紹,
古代戰/現代戰都係呢個遊戲吸引人o既地方,但其實未來戰都好好玩,特別係世紀爭霸1唔同世紀爭霸2/世紀爭霸3咁,
世紀爭霸2 / 世紀爭霸3 只係有攻擊機械人/治療機械人/防空機械人/偵察機械人
唔似世紀爭霸1咁有十部機械人,各有長處,但我見未有人介紹機械人的相剋同技能效用 / 先知技能
所以發此貼介紹一下

***【注意】機械人工廠 和 機械人實驗室只能在數位時代、奈米時代、太空時代建造***

機械人工廠能製造以下"攻擊型"機械人,以下機械人主要用激光/飛彈作普通攻擊

戰神機械人:
攻擊型空中機械人,用激光進行攻擊,可自行修復,防空炮也不怕,可以剋不能對空的機械人/陸軍,但戰鬥機是他的剋星。

宙斯機械人:
攻擊型機器人,用飛彈進行攻擊,不但對所有機械人有額外攻擊力,而且血量/裝甲/攻擊力高對所有陸軍都有很大的傷害。

牛頭機械人:
攻擊型機械人,用飛彈進行攻擊,對坦克有額外攻擊力。

亥伯龍機械人:
攻擊型機械人,用激光進行攻擊,可跨越懸崖和進入海底,用作突擊不錯。

潘多拉機械人:
攻擊型機械人,用飛彈進行攻擊,有爆破(範圍攻擊)適宜對付步兵。

機械人實驗室製造以下"輔助型"機械人,這些機械人主要以技能來輔助戰鬥,
沒有普通攻擊(風暴機械人可用鋼棒近戰)

阿波羅機械人:
非攻擊的空中機械人,可自動修復附近的機械人(回血),擁有衍射盾和離子波技能
衍射盾 : 使目標所受傷害減少
離子波 : 使目標所受傷害增加

復仇女神機械人:
攻擊型機械人,被消滅會自爆,可重創敵軍。

波塞頓機械人:
非攻擊水下機械人,能自動轉化敵人的機械人(加入我軍),並使周圍的友軍隱形(波塞頓機械人不能互相令同類隱形,當敵人很近隱形中的單位,隱形中的單位也會現形)

冥王機械人:
非攻擊性機械人,擁有機械人病毒、超時空傳送和時間隱藏技能
機械人病毒 : 使感染機械人一段時間後爆炸,並能傳染給其他機械人,超好用,遇到機械人海最好用!但我軍機械人在附近也會受感染
超時空傳送 : 使自己傳送到任意指定地點,需要損耗一定生命值
時間隱藏 : 使目標消失,幾分鐘後再重現

風暴機械人:
攻擊型機械人(近戰),擁有反物質風暴和共振器技能
共振器 : 使目標受到與自己攻擊力成比例的傷害;
反物質風暴 : 出現一個反物質風暴,毀壞附近空中目標,可控制移動,可算是為一防空機械人。

其他未來時代陸軍兵種與機械人相剋關係:
哨兵:
使用激光攻擊的步兵,對宙斯機械人和牛頭機械人有額外攻擊力。

百夫長坦克:
使用激光攻擊的戰車,對步兵、宙斯機械人和潘多拉機械人有額外攻擊力。

欽天監對空戰車:
使用飛彈攻擊的戰車,可用作對付戰神機械人、阿波羅機械人和戰機。

巴拉丁攻城炮:
使用飛彈攻擊的戰車,對付建築物有特別大的傷害。

反飛彈炮台:
使用激光攻擊導彈的戰車,可把射程範圍之內的核子導彈一擊消滅。

先知在"神殿"內生產
先知技能:

地震 : 可毀滅建築,不能傷害單位
火山 : 出現噴發的火山,殺傷附近建築和部隊,持續時間長
颶風 : 出現一個颶風,可控制移動,攻擊海軍艦艇用
瘟疫 : 可感染敵我部隊,並傳染給接觸的任何部隊,被感染者緩慢死亡,小心傷及我軍
瘧疾 : 感染有效範圍內的敵軍,使其生命值為1,但不致命,之後一箭射殺他!
火風暴 : 可毀壞建築和船隻,並可傳播到周圍的建築和船隻
隕石爆 : 只能在太空使用,殺傷附近的航天軍

歡迎在此討論
回復

講真,

我玩o左ee咁多年,

玩未來時代唔多過30場-.-
回復 支持 反對

古代同現代我都覺得好好玩,但未來時代其實都幾好玩..由其是果十個機械人做得非常好..我通常玩未來戰都玩太空時代...當Star War咁玩..不過未來真係好小人玩下...
回復 支持 反對

幾年前我同外國人玩EE
佢地一向禁用先知
玩多人對戰時仲禁止玩家聯合攻擊一人
回復 支持 反對

幾年前我同外國人玩EE
佢地一向禁用先知
玩多人對戰時仲禁止玩家聯合攻擊一人
hi7ao1fj5 發表於 19-3-2009 11:54

佢地禁用係玩家自律唔用 定係開場有得set..
回復 支持 反對

佢地禁用係玩家自律唔用 定係開場有得set..
(jack) 發表於 19-3-2009 18:18

大家都係自律唔用
好似係一種習慣唔起神殿
開場時無得set
回復 支持 反對

唔起先知,
咁當初發明先知呢個軍事單位出黎托?
回復 支持 反對

先知我都好小用下...
回復 支持 反對

文藝復興時期以後o既先知冇乜用了
回復 支持 反對

好有用呢.岩我呢D新手
回復 支持 反對