查看: 15311|回復: 127
打印 上一主題 下一主題
收起左側

步兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別棄吧..)

首先講句先 兵堡最重要 合作

步兵國

哥德:對所有弓國攻擊力有加成的步兵 而且是防箭(由於西火土火攻擊強 所以新手攻擊時要注意這一點 應該配合隊友/遠弓國 黎攻打)
       所以對不怕城堡 不怕遠攻國 對付殺拉森有加成

維京:一直俾新手誤會 唔夠日本打ga講法 其實一上到帝 配合劍兵勇士就絕對夠日本打(當然要控兵吧) 還有 維京未上帝不能夠打
       塞而特人 這也是一直俾新手誤會

塞而特:起兵快 行得快 玩快攻一流 一開始夠打維京哥德 如果配合戰術(夾人 包圍) 就夠打不列顛 配合多數槍兵就夠打匈奴

阿茲特克:克哂所有步兵國 對付步兵一流 但要注意日本控兵 分分鍾變送分 對付不列一流 使用戰術夠打馬雅(未上帝和沒有盾)

條頓:雖然行得好慢 但係近防高 對付近攻一流 識玩的話 能夠打敗阿茲特克 可以對付波c的唯一步兵國

日本:未升帝對付所有城堡兵+10 升帝好似+12 攻速快 夠西班牙 殺拉森 所有步兵國 不列顛
       匈奴 土耳其 當然對付遠攻國要使用戰術吧

法國:克死所有近攻國【包埋波c但係法國要人海】(條頓打番佢轉頭xd 原因 防高) 佢掉出黎把斧頭係計近攻 所以唔洗怕哥德 夠打拜占庭
       有盾的話 夠打韓國 不列顛

所有步兵國都俾拜占克死 連條頓防咁高都俾扣15 (未升帝) 所以沒有遠攻幫你 都唔好正面交鋒吧-w-

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
miracle_chan + 5 原創內容

查看全部評分

回復

我唔明阿茲點打馬雅
人地話哥得克死馬雅..馬雅克死阿茲,,阿茲克死哥得,,係鐵三角
阿茲防箭唔高..點打馬雅,,請指點
仲有鷹勇大家都有,,絕對頂到鷹勇攻羽毛箭射手
回復 支持 反對

原帖由 159753abcd 於 22-3-2008 12:30 發表
我唔明阿茲點打馬雅
人地話哥得克死馬雅..馬雅克死阿茲,,阿茲克死哥得,,係鐵三角
阿茲防箭唔高..點打馬雅,,請指點
仲有鷹勇大家都有,,絕對頂到鷹勇攻羽毛箭射手

當然要係馬雅沒有盾的情況下 而且要阿茲多人 進行包圍 就得了 完全唔洗鷹
回復 支持 反對

希望你出埋弓兵國兵堡文明特色........
回復 支持 反對

原帖由 小豪仔Jacky 於 22-3-2008 20:36 發表

當然要係馬雅沒有盾的情況下 而且要阿茲多人 進行包圍 就得了 完全唔洗鷹

咁如果你比人係條走廊度比人封左呢,,你點包圍?
到時就只會變做人地既美食(假設你d隊友係29,比人封左/唔理你)
回復 支持 反對

原帖由 小豪仔Jacky 於 22-3-2008 20:07 發表
首先講句先 兵堡最重要 合作

步兵國

哥德:對所有弓國攻擊力有加成的步兵 而且是防箭(由於西火土火攻擊強 所以新手攻擊時要注意這一點 應該配合隊友/遠弓國 黎攻打)
       所以對不怕城堡 不怕遠攻國 對付殺 ...

未升帝對付所有城堡兵+8 升帝好似+10
日武+10 精日本+12

維京:一直俾新手誤會 唔夠日本打ga講法 其實一上到帝 配合劍兵勇士就絕對夠日本打(當然要控兵吧) 還有 維京未上帝不能夠打
一半一半啦,,精維打日本,,唔算羸,,老實講,,
你打佢,,雙方巡既話你都唔一定可以殺得,,加上,,互片過程當中間接幫佢上帝,,
唔肯定+控制力不足既話,,容易肥到日本,,新手最忌呢樣野,,仲要叫新手必看-   -

我對維京看法,,早上帝有眼仔,,控兵,,人地1隊黎緊個陣,,卡落去佢兵度砍個爽-   -"
維京近攻的破壞力不容忽視,,高攻高甲加上 中上 高速

塞而特:起兵快 行得快 玩快攻一流 一開始夠打維京哥德 如果配合戰術(夾人 包圍) 就夠打不列顛 配合多數槍兵就夠打匈奴
塞 vs 哥  ,,塞sure win 。維 vs 塞  ,,維sure lose ,,人海戰術缺點同上
送佢上帝

條頓:雖然行得好慢 但係近防高 對付近攻一流 識玩的話 阿茲特克也俾ko 可以對付波c的唯一步兵國
識玩都比弓兵玩死^__^

法國:克死所有近攻國(條頓打番佢轉頭xd 原因 防高) 佢掉出黎把斧頭係計近攻 所以唔洗怕哥德 夠打拜占庭
       有盾的話 夠打韓國 不列顛

法國食兵超神,,最緊要跟住盾佬,,有主動攻擊,,法佬只要用主動攻擊,,之後分定team,,
盾前進左,,一有空位前進就儘量推前,,補充距離不足
回復 支持 反對

阿茲全鷹都夠弓揪啦-.-
回復 支持 反對

原帖由 159753abcd 於 22-3-2008 12:45 發表

咁如果你比人係條走廊度比人封左呢,,你點包圍?
到時就只會變做人地既美食(假設你d隊友係29,比人封左/唔理你)

係走廊俾人封左當然另計 配合隊友解封吧
回復 支持 反對

拜一下扣條15
但條也扣拜15-16
所以條擴大陣形(唔比拜踐踏)
夠揪拜有餘
回復 支持 反對

"條頓:雖然行得好慢 但係近防高 對付近攻一流 識玩的話 阿茲特克也俾ko 可以對付波c的唯一步兵國"...

法仔都可以打到象架....
同埋你講錯左,,,識玩既話,應該係條頓也俾阿茲特克ko, 條仔就算唔控兵都會嬴阿茲特克,
阿茲特克控兵識玩就嬴條仔.
回復 支持 反對