打印 上一主題 下一主題
收起左側

6K想用E3-1230 v2砌部機,收集意見

Crucial隻M4 SSD質素係好過我推介比你個隻A-DATA

因為見你#1話SSD以CP值行先..所以推介左A-DATA比你
我 ...
※暗雲之雷※ 發表於 20-7-2012 23:46

唔係好明咩叫2.5"轉3.5"...指緊GE係咩?有無圖睇?我指你講轉個舊野

如果係GTX560 Ti的話,咁Inno 3D好唔好?有無其他牌子推介?最緊要唔好太熱
其實會講inno 3d係因為今日問過樂天298粒1230 v2有貨所以想係佢度出埋機(姐係灣電個間),但佢好似無galaxy,就介紹我轉inno,inno 好唔好?
另問,知唔知樂天298信譽如何, 因為多數係高登買,好少過香港?
回復 支持 反對

如果灣電298黎講..樂天算係最好個間..價錢亦都算ok..只係貨就真係少d..

如果無galaxy轉(以下為樂天價)約數..如果你著重散熱..張Inno散熱唔岩你..不過價就$15xx..
Gigabyte GTX560 Ti 1GB GDDR5 OC / GV-N560OC-1GI $1680.00
MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II $1680.00
呢2張係黃金買應該會再平多$30-50(不過如果你砌埋應該都會平比你掛)

我講既架岩岩講錯..係3.5"轉2.5"既架
因為D SSD係2.5"..有好多機箱都係無2.5"既位置
咁就要利用呢個架..裝係3.5"既位置到
a-data個隻就係咁..

最後一提..我推介你買A-DATA RAM都係有原因
點解我唔推介Kingston 係因為近期係黃金高登等好多地方都賣緊唔係正行既貨(包括大舖)
所以揀左銷量No.2既A-data ram
而樂天賣緊既kingston係唔係正行就唔清楚

完全正行..香港只要有一間叫 景帝
其次大部份人接受既就係 聯強 (雖然佢係香港未獲Kingston授權)
不過 聯強 係Intel,Gigabyte等大代理..計公司仲大過景帝^^"
其他個d...不建議選擇!
回復 支持 反對

Crucial隻M4 SSD質素係好過我推介比你個隻A-DATA

因為見你#1話SSD以CP值行先..所以推介左A-DATA比你
我 ...
※暗雲之雷※ 發表於 20-7-2012 23:46

問個問題,有個fd話個power supply唔夠力,請問會嗎?仲有佢話2個HDD 行raid0比SSD好,請問有咩分別??求教,因為佢無解俾我聽就走左
[tr][/tr]
1Intel Xeon 4 Core 8 Thread E3-1230V2 3.3GHz (8M Cache,LGA 1155,22nm) BOX 盒裝$19441$1944
2MSI H77MA-G43 H77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B$6251$625
3Galaxy影馳 GTX560 Ti Slim AeroBoost VGA/DVI/HDMI PCI-E 1GB GDDR5 顯示卡$16301$1630
4ADATA Premier DDR3 1333MHz 8GB (1x8GB) Ram AD3U1333W8G9-R$4052$810
5ANTEC NE620C NeoEco 620W 80Plus 火牛$5951$595
總數:HK$:5604
回復 支持 反對

RAID0,係會提高左HDD既速度,但會冇咁穩定

唔推薦新手玩
回復 支持 反對

RAID0,係會提高左HDD既速度,但會冇咁穩定

唔推薦新手玩
s15ooooo 發表於 21-7-2012 11:30

咁我想問下部機用520W會唔會唔夠力?
回復 支持 反對

咁我想問下部機用520W會唔會唔夠力?
allec 發表於 21-7-2012 11:35

你上面條LIST唔係620W架咩..
我推薦用返620較好

因為寫520W都實唔足火..
回復 支持 反對

ANTEC NE520C既OUTPUT:
+5V +3.3V +12V -12V +5VSB
24A 24A 40A 0.8A 2.5A
其實足火架^^"

不過如果樓主想大可以揀620W

2隻HDD RAID 0 同SSD比..都係SSD快架
因為HDD點都係行碟..SSD係行RAM

同埋RAID 0 一死就2隻都要再重整..

同埋RIAD 0 只係一種技術..SSD都可以行RAID 0 架- -"

不過SSD最大缺點都係容量少而貴咁解..其他可以話全部優勝過HDD(特別係速度)
回復 支持 反對

火牛如果想減一下可以買corsair只CX600W,500幾蚊
冇Xeon 1230V2既一係可以唸i5 3570,一係就等等啦
或者你有途徑既你去大陸買粒返黎,深圳有貨
回復 支持 反對

唔好用CX600W,勁多人用到一肚火<~易壞
回復 支持 反對