樓主: sohoipan2009
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動專區] [活動+討論]歐美劇集分享區

關閉 [複製鏈接]
看過什麼歐美劇集:The Walking Dead,Glee
最愛的劇集:Glee
原因(不少於15字):套戲每集都有唔同的歌曲,當中合唱團的人在準備佢地所表演的歌果時都會有D笑話,雖然套劇的愛情線都幾亂下,但係都想睇埋落去。

評分

參與人數 1樂點 +80 收起 理由
sohoipan2009 + 80 參與活動

查看全部評分

回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集:The Walking Dead,Glee
最愛的劇集:Glee
原因(不少於15字):套戲每集都有唔同的歌曲,當中 ...
暴走機械 發表於 11-1-2012 14:05

愛情線確實幾亂下..岩岩睇到s1EP14

好似Rachel唔知鍾意Finn定係好勁個合唱團個主唱...
回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集:Heroes/Lost
最愛的劇集: Lost
原因(不少於15字):以下有劇透內容,未睇過Lost的朋友仔請注意

我第一次接觸Lost呢套劇集,係有晚開電視,見正在播放緊 印象記得講述Desmond因為的體質發生了一些奇妙的變化,最初是莫名奇妙地暈倒,后來是意識與時空交錯,回到過去世界(相信有看過的人,應該知道劇情) 就這樣開始覺得有趣,所以我係網上尋找資源,下載劇集慢慢追看。

初期看著飛機墜毀至各人求生,與不同生還者過去生活及遭遇,直至到Monster(怪物)/過去遇難者 法國女人/艙口/「達摩計劃」/the Others(原住民)的出現種種事情都跟Island(島上)的秘密有所關連,各人逐漸尋找島上秘密。說實話,起初從Locke發現艙口時,以及尋找到Desmond與得知達摩計劃,Lost劇情的確逐看逐頂癮,由奇怪現象和事情,the Others的出現和要脅,初時出場存在感少的Benjamin 到講述返佢係the Others的首領,劇情變化完全讓我驚喜重重。Benjamin Linus同John Locke在Lost故事中 係我最喜愛角色!

最後要講講,結局雖然帶俾我有點意思不明.
一班生還者最後離開到島上,而故事再以現實世界的平行另一空間再敘述所有人相對理想的世界,當各人來到一個教堂,島上的人都重逢,解說其實大家已死去。以這樣結尾我覺得有種矛盾,各人在島上經歷過很多遭遇,Jacob與Monster兩兄弟能力源於Island,那Island存在目的解釋唔到。

雖然一開始會看讓人不明白同有悶感覺,不過只在於第一季的開始,如果有心睇的人 慢慢品嚐呢套劇集吧,劇情其實好有漫畫感覺,就好似浦澤直樹的怪物/二十世紀少年感覺,我打呢篇評論時 逐一諗返故事內容其實幾回味架;D!
最後來首名曲  You All Everybody!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Heroes簡單評幾句
第一套睇的美劇,勁好睇->勁悶,
成套野唔知點解愈拍愈衰 聽閒好似會出電影作結局

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
sohoipan2009 + 100 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集:Heroes/Lost
最愛的劇集: Lost
原因(不少於15字):以下有劇透內容,未睇過Lost的朋友仔請注 ...
sdcoco2006 發表於 12-1-2012 06:26

我第一次接觸Lost呢套劇集,係有晚開電視,見正在播放緊 印象記得講述Desmond因為的體質發生了一些奇妙的變化,最初是莫名奇妙地暈倒,后來是意識與時空交錯,回到過去世界(相信有看過的人,應該知道劇情) 就這樣開始覺得有趣,所以我係網上尋找資源,下載劇集慢慢追看。

HAHA同我第一次睇美劇情況一樣=]

劇情其實好有漫畫感覺,就好似浦澤直樹的怪物/二十世紀少年感覺

正,本身幾鍾意二十世紀少年,竟然有「美版」必看!!
And Thanks for your support!
回復 支持 反對

HAHA同我第一次睇美劇情況一樣=]

正,本身幾鍾意二十世紀少年,竟然有「美版」必看!!
And Thanks ...
sohoipan2009 發表於 12-1-2012 10:18

內容就一定唔一樣 我只係想講兩套故事氣氛同劇情進展其實有幾分相似
回復 支持 反對

內容就一定唔一樣 我只係想講兩套故意氣氛同劇情進展其實有幾分相似
sdcoco2006 發表於 12-1-2012 18:25

都好=]
回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集: Fringe, The Walking Dead, HEROS 第一季 , Prison Break 第一, 二季
最愛的劇集: Prison Break 第一季
原因(不少於15字):
Prison Break係我第一套睇既美劇, 因為tvb宣傳而睇, 第一季係最出色既!
真正有prison break 既感覺! 劇情緊張, 原本主角計劃好晒但總係有意外發生,
每個配角都有佢重要既地位,互相猜忌, 又一定要一齊行動, 又要提防獄警隊長既針對,
仲要有個驚天大陰謀係背後要發掘!
絕無冷場! 但係第二季就唔想提......

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集: Fringe, The Walking Dead, HEROS 第一季 , Prison Break 第一, 二季
最愛的劇集: Priso ...
將軍抽車 發表於 13-1-2012 23:24

第二季做咩?好差?
回復 支持 反對

第二季做咩?好差?
sohoipan2009 發表於 13-1-2012 11:29 PM

唔再越獄, 劇情拖慢左, 無左第一季既氣氛
不過都有好野, 就係多左個FBI同主角鬥智鬥力, 但都係及唔上第一季

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
sohoipan2009 + 10 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

看過什麼歐美劇集:特務阿七(唔記得英文係乜),GLEE,WALKING DEAD
最愛的劇集:特務阿七
原因(不少於15字):好正 好鍾意佢地做特務果陣做任務果種刺激 而且亦都好搞笑 感情線亦都唔錯

評分

查看全部評分

回復 支持 反對