打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 誰是最強?金庸十五作品男女角色戰鬥力排行榜選舉!

關閉 [複製鏈接]
揀左掃地僧   東方不敗    黃裳

掃地僧  無形氣牆 sm- -

東方不敗   任我行 令狐沖 等4個人先圍得死佢- -

黃裳   9陰真經咁勁- -
回復

我都好想知幽助好打d定小剛好打d
其實一定係達摩最好打 點解無人講
回復

我都好想知幽助好打d定小剛好打d
其實一定係達摩最好打 點解無人講
nikechan13 發表於 27-6-2010 17:03

請問點解係達摩?
回復

原版9陰同9陽都係達摩所著 仲有易筯經 少林武功更加唔駛講

[url]http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%9D%E9%99%BD%E7%9C%9F%E7%B6%93[/url]

[url]http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%98%93%E7%AD%8B%E7%B6%93[/url]
回復

二十位候選人當中有四位可以稱得上係夢幻對決...

東方不敗   對   獨狐求敗

喬峰   對   郭靖

一邊不敗另一邊就想求敗...其實咁既對決形式...都幾搞笑...

至於兩位降龍十八掌傳人...齋鬥掌既功力都可以不分勝負...

( 雖然喬峰貌似贏面係高小小...但郭靖「爛船都有三分釘」... )
回復

蕭峰既降龍十八掌係未學齊 只有郭靖同洪7公既18掌先係學齊
回復

原版9陰同9陽都係達摩所著 仲有易筯經 少林武功更加唔駛講
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%9D%E9%99 ...
nikechan13 發表於 27-6-2010 17:07

九陰係黃裳作既-.-

-------------------------
張三豐創太極拳劍
東邪黃藥師創桃花島一派既武功
西狂楊過劍黯然銷魂掌
中頑童同周伯通創空明拳,左右互博
獨孤求敗所創既獨孤九劍更加破盡天下各門各派既武功

以上都好厲害-.-
回復

原本既版本達摩  係你地睇果時個版本改左做黃裳
不過唔計9陰 剩係9陽 易筯同少林功夫都應該夠有突
回復

原本既版本達摩  係你地睇果時個版本改左做黃裳
不過唔計9陰 剩係9陽 易筯同少林功夫都應該夠有突 ...
nikechan13 發表於 27-6-2010 17:27

九陽同易筋都係高強內功,少林七十二絕技都很強

但七十二絕技有招式既獨孤九劍都可以破到。
回復

冇可能既事,主角最強未必係張無忌
張無忌九陽神功原著寫係同少林最強內功不分上下
九陽神功既上限只係同 ...
浪跡天涯002 發表於 27-6-2010 16:44

的確  石破天係最尾幾章  實力大幅提高  但係我覺得佢都唔清唔楚咁
如果將識既武功一一陳列出黎  張無忌所識既的確唔夠揮
不過以發揮黎講  我個人絕對認為張無忌比石破天更能夠將自己識既武功發揮出黎
而且經張三豐點撥武學之道後  張無忌可以將天下武功都收為己用
至於九陽神功同少林最強內功同級  我都有D印象
不過我認為石破天誤打誤撞出黎既古怪內功  都未必及得上少林派最強既內功

而你既天龍八部修為我都大致上認同  不過段譽到最後都好似未能運用自如
枯榮大師既實力亦都係深不何測  我覺得唔可以單憑以劍陣圍攻鳩摩智而話枯榮大師唔夠鳩摩智黎

東方不敗能憑一個快字勝過眾高手    可以話戰鬥力高過  但係論實學都應該只係半斤八兩
回復