打印 上一主題 下一主題
收起左側

我希望SKYVO向我道歉

30# 真工口
咁樣道歉?? OK ~
回復 支持 反對

30# 真工口
但係...你既道歉 有問題 係你地串我地先 唔係我地串你地先 我要你清楚
回復 支持 反對

1.本版只限討論關於SD高達online的資訊,非相關的資訊將會刪除
11.不得與其他會員進行罵戰,不得作出含有影射其他的回覆;挑釁,人身攻擊,侮辱,助長,推動搞事之會員等言論(版主有權作最終決定及判斷)

這個版塊也趕快請個版主吧~~~~
回復 支持 反對

日本仔出沒注意~
回復 支持 反對

32# S神之一手
你唔用句咁ga野挑釁我,我點會無神神挑釁你,就算你話你無咁ga意思,你字面就係令人誤解,你有冇聽過"文字獄"?
回復 支持 反對

35# 真工口
之後我係完全冇係度串果你呀
文字獄<你咁都拎得出黎 你知唔知點解嫁
如果你果E個 睇下邊個定炸WOW 如果你定既話可以任何字都有罪
回復 支持 反對

32# S神之一手  
你唔用句咁ga野挑釁我,我點會無神神挑釁你,就算你話你無咁ga意思,你字面就係令人誤解,你有冇聽過"文字獄"?
真工口 發表於 14-8-2009 09:35

文字獄,在中國史學裡,文字獄指在專制統治者對文人的一種迫害,《漢語大詞典》定義為「舊時謂統治者為迫害知識份子,故意從其著作中摘取字句,羅織成罪」,[1]《中國大百科全書》則定義為「明清時因文字犯禁或藉文字羅織罪名清除異己而設置的刑獄。」[2]
文字獄之案件常是無中生有,小人造謠所為。較大規模的文字獄甚至可以牽連成千上萬人受害。中國歷史上文字獄以明清兩朝最烈,清人龔自珍詩云:「避席畏聞文字獄,著書只為稻粱謀。」[3]
文字獄的本質是以言論問罪,剝奪人權,其負面影響則是愚民政策,奴化教育,壓制人的思想和品格的正常發展,導致民族的衰退。  轉自維基[[bao_38]]
回復 支持 反對

樂古好多煩膠-.-
之前搞掂佐件垃圾
而家又到呢個咩鬼s膠之殘手
回復 支持 反對

38# YiN少z
睇番時間LA 哥哥仔 仲有件事唔想同你地嘈 其他人都冇打算嘈 係你地覺得不滿....唔關我地事
回復 支持 反對

wewe~今次到我搞掂左件垃圾喎
回復 支持 反對