打印 上一主題 下一主題
收起左側

松影第一季『一切之起源』:變革中的世界

原帖由 CSI 於 19-11-2008 19:22 發表
話說發生了罵戰嗎?
完全的不知道耶/.\(你是自閉的

但這不好嗎
起碼就變成推post的好東東了 [[bao_16]]
回復 支持 反對

原帖由 翾欞 於 19-11-2008 17:24 發表

1.你的定義不清楚!
   請介定何謂叫寫得似專家

2.寫皇室故事不需要要背詩, 背文言文
   其實只要熟悉佢個範圍裡既歷史.
   上網一查.詩, 文言文一大堆啦.
   唔好浪費時間背啦.如果只為寫本小說

3.冇 ...

1. 寫得似專家意思係好熟皇宮鬥爭既情況, 可以令人一睇你既內容, 知道你係一位對皇室好有研究既人.

2. 寫小說d文筆最好古今共用, 所以我建議背詩, 背文言文, 將d古字按自己意思運用, 你話哂時間既話可以睇一d出名既作品.

3. 文筆無人知係咩黎, 不過可以寫得令人睇得舒服就係好文筆.

回復 支持 反對

原帖由 ~倭寇~ 於 19-11-2008 20:23 發表

1. 寫得似專家意思係好熟皇宮鬥爭既情況, 可以令人一睇你既內容, 知道你係一位對皇室好有研究既人.

2. 寫小說d文筆最好古今共用, 所以我建議背詩, 背文言文, 將d古字按自己意思運用, 你話哂時間既話可以睇一d ...

1.宮廷鬥爭的情況電視劇也有了,
   照你說要乎合讀者,那麼寫人物感情在
   宮廷小說中比較重要了.因為文字就是
   為了寫人物的情感而存在的

2.冇詩, 文言文既小說唔代表唔好睇,
   因為依D都只係為輔助表達唔到情感
   or場景而用的。出名既作品用既
   詩, 文言文係為左近貼近意思而用
   lor.而唔係為哂學識而用的

3.寫得令人舒服唔代表係好文筆
  令人舒服係一種感覺,而文筆
  非由感覺而判斷的,是由當中的詞彙,
  交代情算的流暢度和處理感情的手法
  而判斷是否好的文筆
回復 支持 反對

...終於比我搵到可以同格劍大師比既爭論手.

1. = =正史唔好睇, 秘史要好用高想像力串連, 令人有想像力諗落去, 感情只係小說重要因素之一. 同埋文字有感情只係文字其中一個用法, 文字最重要功能係表達自己想講既訊息 ==...

2. = =今日有好多中文都係從文言文, 詩詞果到搬過黎, 用衣d字加埋白話文, 睇落去好有文氣, 古文基礎紮實既感覺, 你唔好同我講你唔用古文字眼, 你唔多唔小受到古文影響, 我只係將佢加以運用, 同埋我背古文唔單止係為左寫小說, 而係為左寫詩, 寫詞, 興趣, 將古文套用係白話文係一個提升自已中文水平既方法, 加入小說到, 先可以吸引讀者, 增加佢地既想像力.

3. = =你自己都唔知咩係文筆, 點樣判斷係好文筆? 好簡單, 好文筆既特徵係令人睇得舒服, 唔俗氣, 清楚易明, 唔需要知道文筆係咩, 只要從佢特徵睇就足夠判斷係咪好文筆, 感情係另一回事, 好文筆當然係有感情, 不過文筆無左感情都可以係好文筆.

...送樓主一首詩la.

[ 松影 ]

皇室鬥爭停不了, 各批各鬥了無完.
人員協助死傷亡, 錢財費用不勝忘.
你斬我斬傷悲痛, 不說皇子拔劍王.
樓主還是電視樂, 靈感不斷了無皇.

回復 支持 反對

[quote]原帖由 ~倭寇~ 於 20-11-2008 07:44 發表
...終於比我搵到可以同格劍大師比既爭論手.

1. = =正史唔好睇, 秘史要好用高想像力串連, 令人有想像力諗落去, 感情只係小說重要因素之一. 同埋文字有感情只係文字其中一個用法, 文字最重要功能係表達自己想講既訊 ... [/quote

其實這篇文章真的比較傾向於史詩式寓意長篇羅你命嘔血長小說。

某程度上包含權貴,兄弟,平凡及感情的混合,

理論上,除非文章世界末日或作者tj,文章基本是不會死亡的..xd

所以,為免再次引起不必要爭議,一切外傳野史式他文會自動併入其中..
回復 支持 反對

thank you for share~~

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
烈女 -5 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

Setion 3: 鬥爭

on hold....................
回復 支持 反對

sor呢…
尋日一連有兩個人要我解封,我混淆了,以為只有一個=.="
回復 支持 反對

只有兩個也可以混淆嗎?....(汗
回復 支持 反對

29# CSI

以為係同一個人叫我解封=.="
回復 支持 反對