打印 上一主題 下一主題
收起左側

[分享] 重寫☆SP系列 - 國士之風

原技能:【探虎】──出牌階段,你可以與一名其他角色拼點。
若你贏,你獲得以下技能直到回合結束:你與該角色的距離為1,
你對該角色使用的非延時類錦囊不能被【無懈可擊】抵消,每階段限一次。

【謀斷】──轉化技,通常狀態下,
你擁有標記“武”並擁有技能“激昂”和“謙遜”。
當你的手牌數為2張或以下時,你須將你的標記翻面為“文”,
將該兩項技能轉化為“英姿”和“克己”。任一角色的回合
===========================================

新技能:【探虎】──出牌階段,你可以與一名其他角色拼點。
若你贏,你獲得以下技能直到回合結束:可觀看其拼點角色的所有手牌,
然後任意將自己的基本牌與其角色一張錦囊對換,換後錦囊牌均視為無懈可擊
而被換的基本牌則不會改變 為每階段限一次。

【謀斷】──覺醒技,回合結束階段 若沒有手牌
須減一點升上限,則獲得永久技能“謙遜”及
偽主公的“救援”。

評語:新包及sp版 官方創作者開始過份依賴太多舊有技 ,
漸漸可能
取代了原武將的特色 雖然新元素會有更多玩法
更多配合互動性 但應該要作取平

而本人自創的新技能 希望呼應呂蒙在取荊州的情節。

評分

參與人數 1樂點 +80 收起 理由
Hellkite + 80

查看全部評分

回復

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=440358
此帖回覆

觀看手牌果度跟神呂蒙就得,因為唔係持續於整個出牌階段
換牌結算比起原本的SB更..

覺醒後2血冇手牌太易死
偽主公技不如改技能名──鎖定技,當其他吳勢力角色在你瀕死狀態下對你使用【桃】時,你額外回復1點體力。
回復 支持 反對

回復 2# Hellkite

1)指定的主題不存在或已被刪除或正在被審核,請返回。

2)唔係既 咁神呂1技睇5牌 好運既揀4牌 2技又可以簡接判閃電/令隊友摸桃
新技基本牌改走人地錦囊牌 止人地進攻,又正好符合探虎之意
每回合1換1 ,而且被拼點可選攆
錦囊牌黎,留低既可能係用唔到既順手/
借刀/無懈之類 ,換後
一定要當無懈可擊 ,只能作於自己防禦,唔會比sp/神強得多

3)覺醒比較好..情節當時呂蒙執意殺關羽 無視孫權
權力上不比周公差,所以覺醒後才獲救援
如果鎖定,即係原本有 咁就太快有袁朮技了
而且覺醒同時發動較為好
回復 支持 反對

回復 3# 高貓

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4403586
漏左個6..

我指直接抄神呂蒙攻心
換牌再改類型呢d唔係三國殺應有範圍

偽主公技呢樣野唔會通 例不如覺醒獲得一個沒有主公技字眼的救援
回復 支持 反對

回復 4# Hellkite

我見到活動形式:另開一帖

如果話抄 2技覺醒你可當抄官方,但1技明顯係新技黎
就算1將成名果d 都好多爭議 但我地也得尊重人
點都係神蒙技好用得多 神蒙單挑唔比得洛神女同孫權弱
同樣8人賽都如大師惹火 玩內,主公更唔會留佢
而呢隻sp蒙 性質同普版姜維差唔多 對姜維仲要留殺防佢1技拆牌
呢版sp蒙只有覺醒時既緩沖技 同埋1技,1技併點後 基本上會玩既人
都唔會留無懈牌 ,或者可再改一改 將已知有的錦囊牌翻面 睇下sp蒙願唔願用殺閃桃 換一張未知的錦囊牌

而係剩係救援同埋謙遜姐 偽主公的救援 係要對應留情節
提埋偽主公係想增加我要加插呢招技既原因
即係魏版時期的關羽有赤兔 同樣對應番情節
強化番普版sp蒙在8 人賽的花生角色 及1v1既優勢
回復 支持 反對

回復 5# 高貓

我指用語直接抄神呂蒙攻心而唔係自創用語
更加唔係自創結算繁複n倍o既武將
回復 支持 反對

我認為探虎必須有"探"
反之神呂根本沒有呂蒙情節的角色
只係為創而創,而涉獵係強化自身=+1