樓主: AI.Software
打印 上一主題 下一主題
收起左側

你認為runescape能否改善英語?

當我舊時仲係小學生既時候,岩岩接觸RS....有好多新既VOCAB湧入我個腦...
做QUEST 唔識D字又又查字典...個陣時英文係班中算係數一數二
因為識得多字,而且同外國人溝通得多讀寫都比同學好...

當到你學識得7788既時候,RS已經幫唔得你幾多
當人地都進步緊,學識番你係RS所識既字既時候,

到而家過左N咁多年...
我反而覺得...玩RS某程度上會對我英文水平有害
太多URBAN LANGUAGE同埋D句子太多INFORMAL GRAMMAR

所以當你係唔同既年紀玩,RS對你既影響都唔一樣
回復

此風不可長....而家D朋友仔

真係易發火/愛聊交打......

TO ZPLUS05.....唔係話要串你要剩

討論實有正反意見

首先,有人CHALLENGE你好正常...
你何不提出論據支持你論點呢?

另外好似係2個禮拜以上無人既POST再推番上黎  係唔容許的
   每個帖都有EDIT功能...係左下角.....連POST係不容許的
唔好問點解...相信每個論壇文化都係咁..

入郷守郷規

最後...你要討論首先就要理性,而唔係要搵交哎..
有人挑釁你你就受挑,咁你又有咩資格話人呢

P.S.我純粹係呢幾分鐘得閒行過=]或者係特別好管閒事
你睇完我呢個回復睇唔眼就FINE...

繼續你既舌戰=]
回復

點解個POST      *係我POST之前浮番面既?*
回復