查看: 21346|回復: 239
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 原創資料解說 - SEED系列 - 自由高達 BY木拉布拉加

原創資料解說 -  SEED系列 - 自由高達 BY木拉布拉加[[onion_55]]
前言:大大隻,驚你地睇唔到-3-

本貼花了很多心機同時間,, 希望能給大家2-3分鐘既娛樂,,
所以希望大家用一個小小既回覆支持,, 因為其實本貼都係想為
大家娛樂和輕鬆下,, 你地睇得開心,, 我又貼得開心。

本貼內容如想轉貼請向本人告知,,
其實都唔知貼唔貼好,, 因為次次都好小人回應,,

令到自己覺得花果幾粒鍾好似白費...
點都好,, 希望大家支持下,, 我會貼更多好用好好既貼。

本貼百份百人手自家打字,只有小量既圖轉貼致暴網,,
加上,, 內容也大番新... 我會獨家拍SD片,,
其實我諗大家係巨商有時都見過我,, 因為我都時常貼影片和貼子給大家..

這機是ZAFT軍在得到地球聯合軍的高達數據资料後開發的高達中的一架,
其性能在强約其他高達的4倍之上。機體兩邊各设一門M100型等離子收束炮,
腰部仲装有兩枝MMI-M15型电磁加農炮,加上MA-M20型光束步槍,使本機具有相當强勁的火力。
由於搭载了反中子這招技能,使本机可以使用核引擎,這就基本上避免了相轉移装甲在戰鬥中因能量不足而失效的問题。
機身背部的翼共有5對。另外,本機可搭载流星系统,可作為具有强大火力的MA使用。

名字 : 自由高達
SEED高達系列

(本人對這機意見)
自由高達我認為係一部性能好好既剪機, 2武光槍3武係實彈, 攻擊力都很可觀,
3武更加有爆傷效果, 射速也很快, 所以可以玩手描技術, 技能不錯的機,
本機是剪機, 但竟然有反中子技能, 拳機追殺都辛苦了一點呢,
最賣座的係, 這機差不多所有場也適合玩, 前排電視也大熱, 令很機玩家都喜歡此機,
綜合以上幾點, 這機差不多是沒有壞處的剪機, 唔怪得國服的人咁鍾意自由高達.

加點方面:
其實6圍算不錯, 加點有好多提意,
都係講一講我常講的句子吧,

沒有加點是正確的, 可能你加哂切加哂機動也可以很強,
這加點內容只是個人提意, 玩家可以無需跟這這加點技巧.

我加既點係3血, 有人會找我問, 3血唔慢咩.?
我自己就覺得唔慢, 仲幾夠用, 血對s機來講也比較重要,
我建議加點方面有兩個:
1: 3血 建議熟剪既玩家
2: 2血1攻 加血得來有火力
其他加點方式 我都不建議
(以上全屬個人意見)

武器方面
其實開頭也有點講過3武武器.
自由高達的3武武器輸出很可觀, 加上射出速度較快, 可手描之用.
3+2 連武射擊技巧大家可以常用. 3武後其2武射擊效果命中了較高,
雖然3武十分強大, 但不好太依賴, 請多用2武, 2武的攻擊力也不可忽視的,
1斬出刀快. 可達如拳機斬人速度效果. 加上出刀快, 其可以使出mc a, 會心mca, 甩刀等等效果,

使用自由高達的重點:

遊戲中此機屬S機,請和對手保持一定的距離,運用2,3武作遠程度攻擊,以達免傷效果,其機
   不好亂衝,沒有75%肯定斬中也沒好亂斬,吃虧的只會是自己,死了後也連累自己隊友。

剪機定一有打包機,不可以放過任何一種包機,如見拳機請走,無論你技術有多麼的強,請你也
   不好和拳機博火,要明白追屬等道理。

我都唔好講咁多-   3- '' 嘻嘻 [[onion_55]]

以下一些圖片:

唔該 傻之霖幫助拍攝相片!

玩家問答回報區: (大家可以在回覆增設有關問題 小弟會在這回報區一一解答)

問者Q1: 咁姐係這部機好唔好用.? 合唔合好呢
小弟    : 這機很好用, 武器攻擊力可觀, 3武射速較高, 加上剪機有各中子技能,
            對自身走位能力提高, 大技更係遠距離大技, 這機更適合很多場,
            但其機為S機, 一定 要小心使用, 小弟建議合

設計圖等資料

送上影片:
自家拍攝希望大家喜歡,
這是介紹貼, 希望大家不好討論我方/敵力邊隊唔好.

{HQ}會比較清

這貼可能有人支持可能有人反對,
但希望大家包容下小弟既付出都是為了分享給大家,
你地一個回覆推動我很大的動力''

[[onion_54]]

個人前介紹貼子
神盾高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3719172
閃電高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3733903
百式
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3740818&extra
沙漠高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3756842&extra=page%3D1
正義高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3761673&extra=
迷惘天 - 強烈更新貼子
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3763480&extra=
自由高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3781193

支持  今好既post 點可以沉  學到唔小野啦我
artsung 發表於 31-10-2009 01:31 AM
這個寫得不錯[[onion_15]]
好像係有成熟的味道
anty1024 發表於 31-10-2009 01:35 AM
樓主技術果然高超
hillidwai 發表於 31-10-2009 01:51 AM
支持
希望有更多更好的
MJCHAN 發表於 31-10-2009 01:48 AM
木木 d post點可以沉[[onion_10]]
kaniem 發表於 31-10-2009 02:10 AM
好實用@_@多d發貼  我支持你    []
皓仔仔﹏ 發表於 31-10-2009 02:06 AM
每一槍都幾乎中 加埋避彈
我只問就冇甘既能力la
sumsum_wks 發表於 31-10-2009 02:05 AM
勁正呀
你既作品真係寫得好好
你可唔可以寫飛翼零色改?_?
三鹿小奶粉 發表於 31-10-2009 06:48 AM
好啊!好啊!原本5識玩,睇完就識la ^.^ thx.
hahaheheh 發表於 31-10-2009 07:18 AM
再次支持木木!
先回後看
雪虐風饕 發表於 31-10-2009 08:02 AM
你係人唔係丫你
打得禁變太[[onion_60]]
wtz226 發表於 31-10-2009 08:08 AM
我只能爆開個口>>姐係咁>>-口-"
勁到喊丫-口="
扮野小魔昇 發表於 31-10-2009 09:35 AM
支持你^^木木
ZY火ZV 發表於 31-10-2009 09:36 AM
多謝你,我都唔知點加點好,e+多謝你d提議
briantam27 發表於 31-10-2009 09:54 AM
分析得超好
jasonng0125 發表於 31-10-2009 10:29 AM

評分

參與人數 3樂點 +40 Bravo! +1 收起 理由
chankifung4e + 1 雖然是舊帖 但看到好帖不得不加Bravo ...
五月霜 + 20 已加入攻略機評集
〝小趙﹏* + 20 標準的機評唷!

查看全部評分

回復

第一 木木又開貼lol~
回復 支持 反對

Thx you ~~~~~~~~~~~~~~~
回復 支持 反對

支持  今好既post 點可以沉  學到唔小野啦我
回復 支持 反對

我都合左  出槍快,手感好,1武都好痛
回復 支持 反對

這個寫得不錯[[onion_15]]
好像係有成熟的味道