打印 上一主題 下一主題
收起左側

【Part 2】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..)

幫你補充少少啦

事實上一般人用土火用到差係次次俾騎,射程兵(如蒙 馬)截殺

土因為行得慢
要安全出去搵盾要一D技巧.

1. 先擺左你盟友門口
一齊行出外面

2. 兩至三隊出

=========================

帝蒙古其實同帝馬雅
都只係五五波
因為人地仲有精鷹防箭4+4做後盾
人地補得快出得快
冇160隻都未必咁講話贏硬帝王馬雅

==========================

西班牙最大盲點係出得慢吧

只要你控得唔好死一兩隊(如見薩  或見一D高手專控打西征)
隨時俾人打突襲

西班牙俾人突襲鯉魚返生係幾難的(如果你得110人口出面擺左1.5隊的話)
難既程度有如薩或者波斯.

希望有補充你的=]

==========================

For more
你講帝西羸到帝馬?

講帝西基本上村後
你用遊俠前盾打好過直衝吧.= =+

回復 支持 反對

事實上

如果一個攻略有這些其實未必有用
你假設了太多東西.

又要說蒙古升帝  又要說波斯升帝  
中五Maths 教 P
如果多於一件事同時成立  機會率就要以乘號表示

我看發生似情況的機會率=
2x
[P(Team 1 有蒙古) x P(Team 2 有波斯) x P(蒙古帝) x P(波斯帝) x P(蒙古有200人) x P(波斯有200人) x P(大家在淺灘相遇) x P(盟友剛巧不在)]

有多大機會率在兵堡場出現這情況已經說明了

我反而覺得攻略不需要講這些
也沒有爭吵餘地

應該要說該兵種的優點  缺點
如何與盟友聯繫  適合打何種戰術
以及注意要點.  搶帝要訣

講這些比講蒙古夠甚麼打適合
這一個就算有也只需花特少篇幅就夠了

個人意見不喜勿插

回復 支持 反對

原帖由 AaRo 於 29-8-2008 09:31 發表
上樓係咪maths group架?
好勁....數據就是王道

略懂皮毛
小弟很久沒讀maths了
不過當時是B的.

其實條式係錯的  太粗略
但個形大概係咁.

回復 支持 反對

會考咋.
高考今年失敗左(bdde)上唔到大學
不過依家讀香港演藝學院

======================

回正題
其實如果整教學
唔可以少左Case Studies

但係Case studies唔可以係一個咁specific既情況
咁我地係冇可能從多個相類實驗中找到共通點
從而提升一個技術既水平  以及一個特定既打法=]

我地讀書d教科書教基本概念
你諗唔諗到點樣打贏波象係另一回事
呢d野唔洗知都唔需要清楚
因為AOC就係好玩在冇既定既公式
而且技術戰略每場大有不同
P個數係做到好細好細先係好玩既特點嘛

所以諗咁多邊個單挑贏邊個
邊個200隻贏邊個

不如諗一諗當你呢個國家遇上盟友某國家  以及敵人某國家
如何應對保持均速上帝
從三四個類似既Case studies歸納一個技術結論.

但呢樣野係好多reserach
唔能夠草率
所以在下都無能為力去打一個真真正正實用既攻略

所以欣賞樓主既!  不過要繼續歸納各方意見
成為一套真係實用既理論=]
回復 支持 反對