樂古Nakuz

標題: [八卦樂園 ● 離] 56之死 [打印本頁]

作者: 刺客先生    時間: 8-6-2013 16:40
標題: [八卦樂園 ● 離] 56之死

活動日期
二零一3年6月9日至八月八日

活動內容
[attach]1014173[/attach]
ATV和樂古一樣也是5月29日生日,
在此說句生日快樂

有人說ATV的56周年台慶Logo像個死字,
設計者應該想把56和ATV Logo連繫在一起,
誤打誤撞Prove了一條算式:56+ATV=死。

究竟這個Logo代表了甚麼?
ATV有機會擺六十大壽嗎?
ATV怎樣才能起死回生?

活動獎勵
回答每題會獲得HKD 8及一個離 ● 碎片,回答所有問題額外獲得56樂點。

活動表格
  1. 1. 你認為ATV 56周年Logo代表甚麼? 為什麼?

2. 2. 你認為ATV有機會擺六十大壽嗎? 為什麼?

3. 3. 你認為ATV怎樣才能起死回生? 為什麼這方法有效?

複製代碼
注意事項
1. 每位會員只可以參加一次。
2. 不可完全抄襲其他人的答案。
3. HKD上限為999,達到HKD 999便不能再獲得。
4. 每人只可以用一個帳號參與本活動,否則有機會被取消所有八周年活動所有獎勵。
5. 如有問題可以經短消息聯絡刺客先生
6. 樂園CEO刺客先生翾欞保留最終決定權。
作者: 刺客先生    時間: 9-6-2013 00:00
1. 你認為ATV 56周年Logo代表甚麼? 為什麼?
一死以謝天華,感謝大陸人觀看ATV 5分鐘。

2. 你認為ATV有機會擺六十大壽嗎? 為什麼?
沒有,因資金都用來招呼國內同胞及開洗腦班。

3. 你認為ATV怎樣才能起死回生? 為什麼這方法有效?
開一些低成本而香港免費電視沒有出現過的節目,例如介紹手機App的節目,除了有師奶觀眾,年輕人也可能會留意,擴大觀眾群。眾所_知,ATV存在感低,以Gimmick吸引人才會有人留意。
作者: 炎之龍    時間: 9-6-2013 00:05
代表ATV 56年,冇其他意思,因為只係老闆要求設計師要將5同6連埋一齊~

有,因為ATV衰極都會有人睇。

增加收視率,因為多人睇,就自然有收入~
作者: 呀楊    時間: 9-6-2013 00:27
Logo意思純粹係籌ATV 56周年,但估唔到個設計咁似個「死」字出黎。

有,因為ATV黃金時間佢買左一大批韓劇,實會有人睇,而且六合彩同跑馬播live,證明都有啲作用。

3.你認為ATV怎樣才能起死回生? 為什麼這方法有效?
基本上沒有可能,個招牌已經爛晒,起死回生只能keep住做六合彩同跑馬~
作者: Hellkite    時間: 9-6-2013 00:38
明顯設計LOGO果個人有心想ATV死,皆因ATV基本上0存在價值。

機會很微,「如果」政府重新發放免費電視牌照,ATV有很大機會不會獲得。

減少重播以及播放更多元化的節目,相信外購較多動漫可與J2決一高下。
以目前只播不可信的新聞不及互動新聞台。
作者: H20_希古恩    時間: 9-6-2013 00:48
代表ATV仲會有其他更精彩既節目比大家~因為ATV打算置諸死地而後生
無,因為好快會壽味,而且無人會特燈留意ATV既野
叫盛品儒同達哥合作個爆機台出黎,因為通常都會有幾千兄弟睇,呢度已經有幾點收視
作者: 傲邪一少    時間: 9-6-2013 00:57
設計者對ATV的不滿,所以設計出這樣的字眼

開什麼玩笑,你認為這樣的事情有可能會發生嗎?除非有奇蹟

56周年已死,何從說起起死回生?
若有硬說嘛.對象轉移,為迎合大多數對象合味,這樣嘛...可能有機會
作者: Heaz    時間: 9-6-2013 10:05
我認為無死將佢改做好似死字咁,誤打誤撞吸引人地多D留意佢56周年- -
有,因為佢咁多年都真係 「屹立不倒」,可見佢等緊發圍,變番當年既盛況
拍攝多D有素質既節目,唔好成日拎人地個d拎播,仲要重播n次
咁樣可以吸引一班「師奶」去留意佢既新節目,有效既話仲可以令佢受到群眾關注
作者: ∼香B∼    時間: 9-6-2013 11:28
IP都唔洗check...死字囉(不過少左一點)

實有既...因為背後仲有蝗晶撐住

一個字: 執左佢把啦-_-...除左新聞同跑馬...好似真係無人會再睇亞視lol...
作者: forsee    時間: 9-6-2013 12:50
除了代表56周年外,亦可能隱喻自己將會在今年收台。竟然多年來已經被鄰台壟斷,新電視台亦快將加入,故ATV希望盡地一鋪,以「死」字作最後宣傳,博盡人氣。

不可能。一大堆亞視高層的質素可謂十分之低,製作劇情的認真程度永遠無人可比。甚麼二次創作的亞視主題曲十分令人反感,毫無用心。

要起死回生,首先要改善的是管理層的質素。管理層對於員工福利、劇作製作方面再是毫不重視,怎樣做都是無效的。
作者: SiU~軒    時間: 9-6-2013 14:30
我認為ATV 56周年Logo沒有甚麼代表,只是代表它56歲生日,畢竟公司生日需有個Logo代表一下,不過製作組誤打誤撞製作成"死"字,而上頭又沒有留意,結果弄出這個笑話來
沒有機會,畢竟他只是不段重復播舊節目,收看人數不斷下降,廣告商不會投資於ATV,收入下降,公司自然會走向倒閉的情況
ATV製作更多本地新節目,不要經常重播舊節目,此舉有助吸引更多人收看自己節目,挽回名氣,另外亦會吸引廣告商購買自己的廣告時段,增加收入,而將這些收入投放於製作新節目,形成一個良好的循環
作者: 聶羅阿瑪特    時間: 9-6-2013 20:49
一般黎講緊係代表56周年的atv啦,唔通atv真係想自己死咩,錯覺黎ga遮,同埋如果atv真係5月29生日既話,個logo應該同時表現了529三個字,其中5同9好明顯啦,個2字夾左係中間不過上下倒轉左,so that 昵個logo係經過精密設計既

應該撐到4年掛,雖然講自拍劇係鬥唔過三色台,但係佢都識轉搞買韓劇/研發一d綜合資訊節目黎搞番d收視同廣告費,更大既原因當然係後面有條大水喉啦(王x)

其實e家昵個方向都大致可以ga啦,主要都係諗下點樣整多d有創意,低成本,高效益既綜合資訊節目,如果情況好少少,可以試下挖角d三色台既人番黎同自家藝員自拍d劇出黎(因為觀眾比較熟悉三色台既演員,睇d唔識既人好似冇乜意思)
作者: 宇智波鼬    時間: 9-6-2013 22:42
A:代表ATV過唔到57周年。因為設計師係預言家
A:57周年都成問題,別說六十。因為ATV無可能夠無綫揮。
A:想起死回生,播少啲泡菜劇集,買多啲動漫轉播權,同無綫鬥搶客仔,咁就VGD。

作者: sohoipan2009    時間: 9-6-2013 23:57
56周年生日==
有,大陸老闆撐腰

落重本買外國劇集..ATV D劇真系太差
作者: 巫女    時間: 10-6-2013 00:23
ATV就過世了
不會....被本地人攻擊
派糖
作者: billytsang    時間: 10-6-2013 02:00
1. 你認為ATV 56周年Logo代表甚麼? 為什麼?因為人才不足又R爆頭唸唔到點設計, 所以隨便整個56字代表56周年快樂。

有,佢地啲錢仲未蝕哂,六合彩同亞姐呢類播放權仲係佢地。

搞多啲宣傳同拍劇集,近年都唔覺佢地拍過咩劇集,吸引唔到人睇呢個台。
作者: C小旋風    時間: 10-6-2013 03:41
純水56周年 沒有點解既
會 因為想谷收視 想會更進一步打擊TVB
起死回生需要靠好多人力 財力 如花費大量收錢收購TVB花旦 如黃祖藍 曾志偉 等等
作者: 愛恨交纏    時間: 10-6-2013 11:45
比設計師惡搞,atv就快冇得做,快汁
有水魚繼續比錢冇野冇可能!所以有機會
最實際既方法踏踏實實拍香港人會睇既劇,atv 買外地d劇根本冇人睇
重有唔好再搞d所謂個人意見節目
作者: chiuandy123    時間: 10-6-2013 13:21
死,覺得自己時日無多
我覺得會有,有阿爺撐住,雖然我唔想佢有。
冇方法,一日係大陸台,一世都係,唔會有人睇。
作者: weasel乂銘    時間: 10-6-2013 14:22
代表佢地以為好搞笑既logo,之前佢地活動掉都生日包
呢次整個死字出竹9,覺得好有創意掛
冇可能,因為冇可能過到
連續幾年廢台,成日重播當一日既電視台就算真係去到60周年
都肯定個日俾人狂掉c4炸爛都似
係7-8年前atv都未算爛,如果佢地個陣肯搞番好既話
或者都仲可以救得番,例如拍新既電視劇...講到atv最西利既米又係我和叉燒有個約會
就算依家2013年佢地拍套4出黎..我諗都未必有人會睇
一間破爛電視公司,請唔請到人拍都成問題
佢個間電視台最多米俾個班大陸c奶睇下
等個班c奶自豪..喂喂我屋企有香港既電視台睇下

作者: bbp    時間: 10-6-2013 16:39
冇代表甚麼 個logo好盞鬼 ATV好有先見之明
冇機會喇 爛台一個囉黎搞 獻世咩
可以起死回生的話一早要做喇 換哂班管理層或者有得求掛
作者: ShiNG_SeR    時間: 10-6-2013 23:44
代表56周年開始步向死亡,因為ATV自己都有自知之明,特登設計56同死字結合成既LOGO。

有,近期ATV向中央擦鞋,有望中央獲打救。

可以買多D高人氣既外國劇集同綜藝節目返黎播,有機會有一線生機。
作者: AsaiNaGamasaz    時間: 11-6-2013 13:54
呢個天安排比ATV

我唔洗理會佢有無機會。 我只接受 SBS

無嫁啦 等88
作者: 天才A    時間: 11-6-2013 18:30

點睇都係個死字--....咁當然代表ATV 係死緊..原因係重播重播重播重播重播...

有 -__- 死唔斷氣既...點都有人執爛攤

認真果句同上次公佈 江澤民死訊 一樣出個ATV 將會執既廣告
相信市民都會睇兩眼哀悼佢
跟住講返句果個係流料 - -|
作者: ZoMble乂幻月    時間: 11-6-2013 18:37

設計者特別把56周年Logo設計成一個死字,
一來博宣傳,二來暗示ATV只有死路一條

可能性唔大,遲D發牌俾第三間電視台,ATV正式執笠

24小時播放「魚樂無窮」,減省製作節目開支
[youtube]_k7at9TUxCo#[/youtube]
作者: 14588563    時間: 11-6-2013 20:34
只是五和六的合併體 強行放在一起
死雞撐飯蓋 都撐左咁多年 會撐到六十的
學三色台自己拍多D劇集
作者: godoslaw    時間: 12-6-2013 01:32
代表那位/些設計師費盡心思所設計之死亡logo. 因為ATV 可能涯唔到幾耐就要汁吧

沒有機會.首先面對著政府開放免費電視市場,引入競爭,從而衝擊本已命不久已的ATV.加快其死亡之步伏.

起死回生就猜乜可能,倒不如將個牌(ATV股份)賣比 王維基搞果個 香港電視好過啦.
本身王生都叫做過ATV既CEO (十幾日) 起碼都叫做過下
佢收購左ATV 改名做HKTV又得唔改又得
起碼ATV既工作人員唔洗驚冇左份工
因為王生應該都會留份果班人幫佢生
同埋觀眾知道王生買左ATV既話應該都有唔少人轉睇
作者: 細魂a0a    時間: 12-6-2013 14:31
過了56周年就完了 因為我都覺台慶Logo好似個死字
不可能, 因為亞視的電視質素十分差 遲下再出埋新臺一定汁

無架喇 早走早著
作者: HC_Leung    時間: 13-6-2013 21:37
當然係代表ATV 56歲生日,別無他意. 當TVB 56歲生日都會有56周年Logo

有些機會, 六合彩, 賽馬有一定的捧場客
有D師奶都鐘意睇韓劇, 只要唔好再拋壽包...

減少重播十年前的節目, 多拍攝本地節目/劇集, 嘗試製作不同題材的劇集, 多作宣傳
作者: 199xabc    時間: 17-6-2013 12:13

暗示ATV早收早著,如果唔係,都唔會將5同6字連埋,
整到[死]字咁

有機會,港人唔睇,唔代表內地人唔睇

減少激起民憤的評論,例如早前話學民思潮是政治工具,
結果比港人投訴
作者: henry147    時間: 17-6-2013 12:32
    代表個死字,連DESIGN個人都想佢死
    無,因為我覺得政府就黎發牌比HKTV,競爭只有TVB同HKTV,ATV898,所以擺唔到六十大壽
    最緊要請演員拍劇,連劇都無就唔好話係電視台
作者: anthony0222    時間: 22-6-2013 22:36
代表ATV 56週年台慶, 原本為求美觀而整到好似幾好o甘, 唔小心比其他人覺得似個死字

有, 都堅持左o甘耐啦, 唔差在去到第60年, 雖然人氣不高但應該都有一部分人會支持吧... 再加上今次56週年又吸引左唔少注意

投放大量資金收購全港各個電視台, 將所有競爭對手都排除在外 (打飛
作者: OhMyG    時間: 23-6-2013 12:22
叫同ATV一齊生日既人一齊「56」佢都已經冇咩人睇所以就係56周年拉多d人同佢一齊陪葬
冇機會 佢依加連廣告都冇人又得返幾個
同TVB合拼  因為TVB收視高而且人才多合拼左有多D人去返ATV
作者: 神軒NeLson    時間: 27-6-2013 20:28
ATV創台56周年, 因為設計者的喜好。

有, 因為有新聞同賽馬/六合彩有人看

做少點台慶節目重播, 因為重覆不斷趕走觀眾。
作者: 一人力    時間: 30-6-2013 14:20

ATV死, 因為樣衰得黎又切合現實
有, 因為阿爺支撐著
買世界盃轉播權, 因為可以大幅堵加歡眾數量
作者: DXPhone    時間: 2-7-2013 22:41
就56周年,沒什麼特別意思
有,ATV唔會咁快汁既,仲有公公婆婆同我老豆既支持
Don't replay
作者: roompklee    時間: 3-7-2013 06:16
無特別意思,係D人諗多啫

機會不大,長期亦字

無,等奇蹟出現
作者: 147augustus    時間: 5-7-2013 17:02
5加死=5死
有~政府唔發新牌
首先要有唔怕蝕既心放錢落去制作 只為錢就唔會有心搞好 所以改善心態最重要
作者: 毒男善    時間: 5-7-2013 18:43
好明顯是一個死字。設計logo者都認為ATV 會死! 因為ATV 收視 非常低.....!

無可能。 ATV 只有很少收視 , 資金不足以維持.

更换管理層,改革ATV . 要起死回生一定要改革!
作者: DOWNSSI    時間: 11-7-2013 16:19
真係好似死字..都諗唔到其他

有機會,始終六合彩,賽馬等等節目都係ATV播放,仍有一定收視

既然播劇集唔夠某台勁,可以試下從其他方向入手,例如多D轉播運動賽事,另外拍多D娛樂節目都有效改善收視
作者: arthur2012    時間: 14-7-2013 11:21
logo代表佢冇人睇,因為呢個56周年成日當廣告出現

應該有掛,一個電視台點冇人睇都好,總有人會投資....

提一提升d畫質,減少d冇人睇既節目,然後用個d冇人睇既節目d經費放落一個精心策劃既節目入面,藉此提高收視
作者: 我思故我在    時間: 15-7-2013 21:11
1.你認為ATV 56周年Logo代表甚麼? 為什麼?
一個死字,反映出亞視就執
2.你認為ATV有機會擺六十大壽嗎? 為什麼?
冇,咁既收視,好快執
拍返自家製既劇集,成功例子有我和彊屍有個約會,亦都可以搞多d遊戲節目,投多d足球賽事返黎播
作者: fukcu1993    時間: 24-7-2013 16:20
    個logo真係好似死字,咁可能代表佢自己都想摺埋了,因為佢個台有d節目可以做到零收市
   應該無了,因為佢個台好多節目都冇人睇,再留係到都冇意思!
   最少都肯投放多d資金去做節目,唔好成日播d重複劇或買埋d大陸劇番黎播,原因好簡單,有新劇就自然有人會好奇去睇下,總好過零收市啦~
作者: 暴走可樂    時間: 2-8-2013 11:22
除左個"死"字,應該都無乜其他意思..唔明個設計師點解睇唔出定係別有用意

有機會..凡都有可能,只係大與小

老實講..真係無咩可能可以起死回生,太多缺點了,管理層管理不善,節目粗制濫造,藝人知名度不足,等等
除非佢可以改善上述問題,如果唔係真係"個頭近"
作者: 忽son    時間: 6-8-2013 16:39

設計者把56畫得好像529的合成品 代表5月29日的56周年紀念 因為今年是ATV的56周年啊

有吧 ATV有的就是金錢和時間。

我認為ATV需要改變方針,改向播放時尚方面的資訊,例如:新機賞評,新遊介紹,服裝品味等...
為香港提供1個24小時的全面資料臺,一領時尚風範,吸引主流人士。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2