樂古Nakuz

標題: 破解百慕達之謎 [打印本頁]

作者: 傑乂達_達    時間: 7-9-2008 17:02
標題: 破解百慕達之謎
有魔鬼三角區之稱的百慕達海域不知吞沒了多少船隻,航行者提起這個地方就發毛,因為十多年己有一百多架飛機,兩百多艘船在此地失蹤,奇怪的是殘骸始終找不到,有時連派去溲索的飛機和船隻也一去不回,所以此地也叫死亡之域或死亡三角區。

死亡三角區是如何埋葬船和飛機呢﹖過去一直是不解之謎,近來科學家努力討究,似乎己找到線索。

原來百幕達三角區海域潮流向是個大旋渦,旋渦轉起來像一塊凹面鏡,此鏡經陽光照射,陽光被聚焦,焦點周圍溫度上升到萬度,所以過往船隻和飛機都融化掉了。

科學家作以下試驗,一個大浴盆裝滿水,然後攪動,讓水湧起旋渦,再令強烈聚光燈以十六到七十五度入射角照射旋渦,不久奇蹟出現了,一張懸在浴盆上空薄紙突然燒起來,接著科學家把旋渦直徑加大到一百公尺,引入太陽光,發現陽光焦點直徑有一公尺以上,焦範圍溫度高到萬度。

百慕達三角區旋渦直徑據說有好幾千公里,生命長達六十多天,在陽光以十度到七十五度角入射時,焦點周圍直徑可達到幾百公尺到上千公尺
,其焦點周圍溫度超過萬度。

所以飛機,船一入焦點地區,頃刻間化為烏有。即使進入高溫區邊緣,也會引起爆炸和燃燒。

原來唔係個d咩鬼神作怪 係超高溫融化曬d飛機,船隻      記住要回呀!!!!!

作者: p22064173    時間: 7-9-2008 18:12
好似話有一次有隻船出返黎!!
但d人唔見晒,其實野都完整無缺

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我剩係好似聽..唔知係唔係
作者: 咒術師    時間: 7-9-2008 18:35
呢個暫時應該都只係理論階段
畢竟這種規模既實驗同現實有所差別
作者: 阿樂.Lok    時間: 7-9-2008 20:58
好耐之前廳過..
但係船冇左?水唔會蒸發?

我都係覺得果到多時有風暴之類既天氣..先會消失船隻..
而且而家果部分既地方..又有船..又有飛機行..
而且冇意外發生..

本人認為係當時科技落後先會咁..
作者: 領悟著人生    時間: 8-9-2008 03:32
標題: 回復 4# 的帖子
根據以前的說法,

之前飛機經過的時候,

雷達不能作出反應,

加上好難分出正確位置,

所以小型飛機,直昇機等都好易出事...
作者: 雪狼湖    時間: 10-9-2008 20:55
一萬度..?禁D水又唔會蒸化既?
作者: ken456654    時間: 10-9-2008 21:44
個海咁大,d水又會循環,冇可能蒸發得哂
作者: MAX    時間: 11-9-2008 12:22
不可能的

曾經有人消失後數十/年後重現水面

萬度高溫未至於可以令羅盤失靈和有時間通訊

此外樓上所說的船等等的殘骸仍能尋獲也是真的

然而經萬度高溫你清楚情況會是怎樣嗎?

總結高溫說是不可能成立
作者: ken456654    時間: 11-9-2008 16:59
原帖由 MAX 於 11-9-2008 12:22 發表
不可能的

曾經有人消失後數十/年後重現水面

萬度高溫未至於可以令羅盤失靈和有時間通訊

此外樓上所說的船等等的殘骸仍能尋獲也是真的

然而經萬度高溫你清楚情況會是怎樣嗎?

總結高溫說是不可能成立

如果係咁既話,超高溫就唔合理.

有冇可能會係不知明磁場(岩岩搵過資料,係入面d指南針會失靈)再加上巨大旋渦?
作者: 阿樂.Lok    時間: 12-9-2008 23:08
唉..
而家所謂既"百慕達三角"已經有船同飛行航行..
而家又冇事..
跟本就係果時科技問題..
可能地理位置特別,,而且多d意外,,,
d人就有故仔講出黎...

ps:我唔係唔信地球有怪事既出現,,只係哩個事件本人認為可信性比較少
作者: georgewong2006    時間: 13-9-2008 08:59
不如搵架飛機自動駕去...之後再搵人跟住去睇就知咩事
作者: sos981898    時間: 13-9-2008 09:51
曾經有架飛機飛左過去
之後係百慕達上空,乘客由窗望出只見有白光
羅盤失靈
之後比原定時間早了到達目的地
而且飛機上所有時鐘都比標準時間慢左
唯一可解釋既就係飛機曾以光速飛行........
作者: AI思樂冰    時間: 13-9-2008 10:37
我連百[霧]達3角都唔識阿....有冇人講比我聽即係指咩
作者: 領悟著人生    時間: 13-9-2008 15:22
我看過了很多關於百慕達的書,

還有很多其他的名字「魔鬼海區」,「死亡禁區」等

其實百慕達三角區在公元1502年前已經開始記載

根據哥倫布的說法

在百慕達三角海面上會突然出現海中狂風,

船隻好像在峽谷之間

幾乎看不見天日

羅盤的指針也不是指向北方

在此海區發生神秘失蹤船隻多達100多艘

其中兩首是潛艇

回題,人們的解釋很多

包括: 觸礁,颶風,龍捲風,海水漩渦,黑洞,地核術動,海底風暴...

這麼多的說法有很多都不合理,

在近年都有很多設備先進的飛機,船隻導航系統在三角區域出現問題.

我的資料尋找:

美國和法國一支考察隊在三角區域西部,發現一座巨大的「海底金字塔」

塔上有兩個巨大的水洞,

水流以驚人的速度從巨洞穿過

使西部一帶區域(三角區域中的西部)海面浪潮狂湧,

好像捲起千堆雪,

霧氣騰騰..

他們認為金字塔有著強大的磁場

是導致飛機和船艦失蹤的罪魁禍首

以上都是我自己打出來

資料是我從書類找出

正確的資料我也找了

給我一點時間打出來吧!

希望大家回復
作者: rainbow923    時間: 16-9-2008 21:27
其實有很多種說法

這是不解之迷

我認為是進去了的東西,都會被吸下水底去
作者: jay963852741    時間: 17-9-2008 17:29
好清楚喎!!多謝樓主[[onion_78]]
作者: LSM    時間: 24-9-2008 16:18
標題: 回復 樓主 的帖子
樓主你這帖的原因只不過是其中一個推測
有其他同三角有關的事件
而有一個事件在30 年後找到失蹤飛機
而飛機狀態原好 還可以操作
只是入面的人全部都死了 但全部人都沒有掙扎的痕跡
作者: yauyauyau    時間: 24-9-2008 16:26
不過好像有飛機/船 出現在 不同地方
作者: ken456654    時間: 24-9-2008 18:40
三角洲的迷太多了,如果想破解的話,我想要把水抽乾,慢慢研究了.
作者: 泡泡雲    時間: 26-9-2008 22:31
d科學家好假...
真係有飛機/船出得番泥,
不過係幾十年後....
作者: [S]Anakin    時間: 26-9-2008 23:15
I have a qusetion, concave lens = 凹面鏡? 但係concave lens 係diverge 架喎,點聚焦呀?[[m94]] ,請指教![[m40]]
作者: 最愛*羅    時間: 27-9-2008 00:56
原帖由 [S]Anakin 於 26-9-2008 23:15 發表
I have a qusetion, concave lens = 凹面鏡? 但係concave lens 係diverge 架喎,點聚焦呀?[[m94]] ,請指教![[m40]]

冇錯凹面鏡係會將光線diverge  但前提係d光線穿過塊鏡
如果光線起凹面度反射  d光就會聚焦起水面之上
就好似d接受訊息ge機器咁  一隻碟形伸延一粒珠出黎果舊

但點解有一直有個咁ge旋渦= =
個金字塔點保持一直吸咁多水ge狀態= =
作者: croke    時間: 27-9-2008 20:22
我話係個大漩渦整到個黑洞出泥= =
作者: KIN-    時間: 2-10-2008 10:56
真係有D咩超高溫?????????
作者: >潑潑<    時間: 23-10-2008 20:32
依文章這說海面上就是高溫,就是海上有危險吧= =
那麼海底呢?海底就不是很安全,安全的話為什麼沒有潛艇去調查真相??
為什麼會有那裡海底是外星人基地的說法?
作者: 第四代火影    時間: 24-10-2008 19:03
甘型仔既果到= =
整到萬幾度???
但上面d人話搵到殘骸
甘姐係個破解法都有少少問題
作者: 恨.堅仔    時間: 25-10-2008 18:44
其實...我覺得點講都得..
首先 樓主話果到有成萬幾度~
噤其他人回應果啲假設就唔成立
因為如果真係有萬幾度好似2樓同8樓ja人講ja野就唔成立
但係如果2樓同8樓講ja係真
噤樣樓主話有萬幾度噤高
就冇咩可能啦~
最後一句:如果冇真真確確去睇過....我諗做咩實驗都係冇用....所以如果真係想知答案就一定要去一次啦
作者: 天地無極    時間: 28-10-2008 18:43
呢D都系得個講字,我覺得有埋片睇會好好多!
作者: yyck532    時間: 28-10-2008 21:52
太陽表面溫度只係6000+ ...去到太陽唔止1光年ge地方...都已經俾溶左...咁我想問啦
佢點可以上到1m度呢....咁佢附近ge地方就一地會無水啦...?因為會1秒鐘之內蒸左....
唔同佢附近一光年會俾蒸發左?咁咪即係成個地球ge水會俾蒸發?
上面有人話地球ge水係會循環..但係接近1m度..就連所有氣體連灰都無..水都係有限的..?
呢一個點..可唔可以解釋下呢..?
(可能會有d錯...肯請各位大大請交一下)[[yoyo_090]]
作者: x-VITA    時間: 1-11-2008 22:15
之前有人話
美國有五架戰鬥機飛左入去
之係就係雷達消失
其中只有四架出到去
有一架真係消失
作者: tommy416    時間: 4-11-2008 00:12
-.-
真係去試下又可能入到去出唔番黎0,0
d科學家冇咁笨0.0
作者: klye    時間: 4-11-2008 07:10
派架機械人去查下就一清二楚
作者: ken456654    時間: 4-11-2008 17:14
入到去都出唔返黎,有鬼用?

百慕達既磁場會令所有機器失靈
作者: 傑乂達_達    時間: 17-11-2008 16:36
一定會入到ge
但係將來的事= ="
話唔定到時發明左部機咩都可以防@口@"
作者: 現仔    時間: 18-11-2008 19:03
原帖由 p22064173 於 7-9-2008 18:12 發表
好似話有一次有隻船出返黎!!
但d人唔見晒,其實野都完整無缺

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我剩係好似聽..唔知係唔係

咁恐怖??地球d溫度有無咁勁丫...
作者: toto20    時間: 20-11-2008 22:34
現今科技不能解釋這3角嗎?!
作者: 恨.堅仔    時間: 23-11-2008 20:16
原帖由 toto20 於 20-11-2008 10:34 PM 發表
現今科技不能解釋這3角嗎?!

又唔可以話唔得JA 只係可能我地唔知~.~
作者: kaiserw0w    時間: 30-1-2020 14:33
time to prove it real

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2