樂古Nakuz

標題: 如果現在 Online Game,出這設定,你們覺得會不會好難玩? [打印本頁]

作者: kafu1234    時間: 15-6-2010 10:08
標題: 如果現在 Online Game,出這設定,你們覺得會不會好難玩?

如果Online Game,出這設定,你們覺得會不會好難玩?

設定
當人物死了之後, (空身狀態)
裝備,金錢一起掉出
(當然玩家/怪物可以守住
屍體吾比你汁回屍體)
要自己去撿回自己屍體
裝備,金錢才回復回來

當然會有其他情況出現
如果你在死亡(空身)
之後空身使用任何裝備
之後再汁回自己之前屍體
右不幸地比怪物/玩家打死
便出現
屍現象(因為之前使用裝備)(自動身上所有裝備)
比其他玩家任汁你之前身上裝備(當然其他玩家可以吾比還比你)

因為之前我看到有Online Game 有這種設定

這種叫做Hardcore的設定,是早期遊戲的一大惡趣味,也是讓早期遊戲沒落的原因之一。
因為太難了、太麻煩了,現在小朋友大多都不願意把時間耗在上面,
寧願跑去玩簡單一點的遊戲。

------------------------------------------------------------
其實這設定延續至今些少人反應也算是正常普通的設定至少對我來說遊戲如果真的千篇一律死了裝備照樣在身上才是無聊至極
----------------------------------------------------------------------
EQ=(無盡的任務)

EQ有件拖屍體的古早傳說:
據說國外曾經有過玩家跑進某特殊區域死亡,
為了救屍體,發動公會進去幫忙,結果…全躺。

然後各自發動人際關係,找來同Server一堆人進去搶救,最後演變成上百人屍體在裡面拯救不出來的事件。

最後是請出GM幫忙,才救回。
作者: Linc    時間: 15-6-2010 11:01
EQ=(無盡的任務)

然後各自發動人際關係,找來同Server一堆人進去搶救,最後演變成上百人屍體在裡面拯救不出來的事件。

最後是請出GM幫忙,才救回。

哈哈 個畫面一定好震撼
作者: 魚條仔    時間: 15-6-2010 11:46
覺得好有趣
而且咁先係online game
e家大多單人,最多有個公會或隊伍.....
當然咁現實設定既遊戲係e家多數沒落
作者: EY3P    時間: 15-6-2010 12:42
角色死亡..直接刪除人物..
作者: qkhk007    時間: 15-6-2010 15:37
EY3P 發表於 15-6-2010 12:42

如果去到封頂,之後死左,我就真係笑
===================
D小學雞死一次肯定爆粗
作者: R.YcH    時間: 15-6-2010 15:50
個事件好gag下....
作者: JORDANkOBE24    時間: 15-6-2010 18:46
EY3P 發表於 15-6-2010 12:42
e個好gag下
作者: 帥小餅    時間: 15-6-2010 20:55
eq可以拖走人地條屍收埋xd
佢設計係只有自己可以汁到,但係死左d係boss面前真係冇得汁xd
以前eq d人打公會戰,死左既人要靠隻rob幫手去拖條屍去補c度復活!!
如果死左會del角色又真係太離普,咁好難玩,反而好似eq咁都幾好,可以更有挑戰性,唔似而家,死左當食生菜咁= ="不過邢家d pvp ser有咁既設定,殺完人拖走人條屍= ="
作者: hosum2007    時間: 16-6-2010 15:13
我覺得咁樣先好LO

雖然比人PK P死左時掉哂D野

不過咁樣有挑戰性

而家D ONLINE GAME 好難係個GAME入面識到人

識人大多數都係現實既朋友OR論壇個D

好難會有到交流. SO 而家D ONLINE GAME真係冇野好玩 好悶
作者: 逝小翼    時間: 16-6-2010 19:45
我覺得咁樣先好LO

不過咁樣有挑戰性

而家D ONLINE GAME 好難係個GAME入面識 ...
hosum2007 發表於 16-6-2010 15:13

同意. 可加強玩家互動和合作

同識朋友^_^
作者: EY3P    時間: 16-6-2010 22:14
死亡直接刪除人物.. 真正的GameOver
作者: kafu1234    時間: 16-6-2010 22:21
死亡直接刪除人物.. 真正的GameOver
EY3P 發表於 16-6-2010 22:14

我想到有Online Game 有這設定  (暗黑破壞神2)

專家級-死一次=GameOver

當死了會出現

你的英勇就長存人心了
作者: [H]stephenli199    時間: 17-6-2010 14:33
EQ的確幾現實化.
要袋面包同水.2者缺1會不斷扣HP直至死亡
佢最天馬行空..係DRU可以放一個BUFF令你玩輕功-.-...
而且有一個地點好特別天光先可以行..
天黑你衝入去死左都唔知咩事..@_@
同埋夜晚要帶夜明珠出街如果唔係睇唔到路
仲有好多特別野..好懷念...
作者: [H]stephenli199    時間: 17-6-2010 14:34
我覺得咁樣先好LO

不過咁樣有挑戰性

而家D ONLINE GAME 好難係個GAME入面識 ...
hosum2007 發表於 16-6-2010 03:13 PM

入面冇得pk
但係d怪好勁..好易死
作者: mui1388ken    時間: 17-6-2010 17:44
好似機戰咁扣1血我冇所謂XD有PVP系統都咪搞我XD
作者: ngchoyiu    時間: 18-6-2010 22:04
順便加埋斷手斷腳系統呀
比人/怪打中有機會斷手斷腳 什至斷頭(死
作者: [HK]賢先生    時間: 19-6-2010 01:11
咁先好玩..
因為玩AIKA玩到好似19lv..
打副本自己打..
咩一樣自己打..好悶-_-
作者: hosum2007    時間: 19-6-2010 02:35
可以講一句 而家既ONLINE GAME既玩家大多都係孤獨既

只有某一部分先係遊戲度識到FD個D
作者: brian12345    時間: 20-6-2010 19:37
以我記憶所得
樓主所講既汁番屍體
我見過既online game整係角色死左
會跌5%經驗值,死個個地方30分鍾內可以去汁番2.幾%經驗值
(飛飛online)
有人話死左會刪除角色
去到死亡級別,如果比其他玩家殺左既話,系統就會自動刪除角色
除非你有復活石之類物品(商城物品)
(神泣online)
作者: 樹皮    時間: 20-6-2010 22:50
樓主講o個隻應該係"金庸群俠傳online"
見你地講到EQ咁正,令我好有衝動去玩,可惜當年我仲未有電腦,未識玩onlinr game,到依家EQ又汁埋...
作者: hohocheuk    時間: 20-6-2010 23:50
比我會試下玩a_a
作者: 有可能    時間: 23-6-2010 18:04
有挑戰性係一回事.....設定唔夠人性化又係一件事.....

一死就跌哂d裝備金錢...唔係難唔難玩,原本玩game為開心,如果辛辛苦苦經營一個角色一死就無哂d野,同比人爆ac無分別.......仲有好多人都會諗要打怪打到好裝備不如惡性p死人仲快趣,搞到成個遊戲環境亂七八糟,所以點解隻game會失敗...

呢種設定係很得通受得落既話....一早就已經大行其道啦.....所以唔係話咩太難小學雞唔想玩,Hardcore(個名我都係第一次知)根本係一種唔夠完整既設計
作者: dentistt    時間: 26-6-2010 15:12
跌裝都唔係問題
有冇人錦好心 幫你一齊去 汁~
空裝比怪打痛~ 易死~ 死左 d裝又比人汁~
行2 - 3個地圖 先 汁返自己d 裝 仲要 $ 都趺哂~即係 買藥 頂怪 都唔得~如果 高lv 跌裝 真係唔鬼洗汁
打 boss 滅團~ 更加唔洗汁~所以 9成 敗筆~ 有趣係有趣~ 但太難啦~除非有得 set 復活點 好似 aion錦
如果 隻 game 有賣 殺人系統 呢隻game 唔過1年 一定冇人玩
作者: wong87    時間: 28-6-2010 00:29
好似幾年前既機戰咁~
比怪殺會趺錢
比人殺會趺裝
作者: zsavbt    時間: 28-6-2010 19:49
回復 1# kafu1234

EQ=(無盡的任務)

最後是請出GM幫忙,才救回

E到好正;P如果我係到我諗我會係咁笑
作者: 小朋友論壇    時間: 30-6-2010 00:25
diablo !? (笑
作者: pigpig1985    時間: 30-6-2010 02:56
好舊的online game  樂園 life storm 2 有3魂系統︰
每個人有3個魂,死一次掉一個,無晒三個就變回1lv,可重揀樣和職業
魂 可以自己拾回,食返去補返。
魂 也可以叫人幫拾,佢用左會幫你超渡。
魂 也可能被人拾走,藏起來,只要去教堂搵神父就會講個地點出來。在別人身上的話,他登出就會自動超渡。

所以你有3次機會,唔夠打拾魂,就升高lv 再拾返,或者搵人幫手。
另一最大特點,此game分 pk server 和 非pk server,但內容是互通。
而pk server的怪會弱一半攻擊力左右,所以能吸引玩,但有可能被玩家殺,不過組隊就安全d了。

還有很多很多現今online game無的優點呢,可惜日本停止開發後就沒了。
作者: monsterbb100    時間: 2-7-2010 12:31

其實早過EQ出既Online,叫UO都係咁設定,死左全部野都響條屍度,其他玩家可以執,當然響特定時間內你執人地條屍係變灰名,即任何人都打得你~~ 但過左時限就條屍變灰名,你執佢都冇事,仲要可以分屍,將條屍分開幾件,得返骨頭都得(記得果時D人突登玩野,邊個Friend死左,專登切左佢個頭出黎,日日響佢面前拎個頭出黎串佢~~  哈哈~~ 變態~~XD ) 再時間耐D連屍都冇理,所有野會比系統沒收~~ 果時呢個設定好正~~ 會令到個個都唔敢帶成副身家響身~~ 仲要隨時有幾套裝響銀行,方便死左後可以快速著返再跑去執屍~~ 幾得意架~~ 而且設定D裝唔係太勁,勁既裝當然要死去執返啦~~ 好以Silver果D武,真係死幾次都要去拎返,因為好罕有~~ 但都可以著普通裝跑去執返D勁裝~~ 都OK架~~

EQ仲搞笑,有條友登過佢自己搞笑野出黎~~ 話說佢newible時,有個好心又高LV既Friend送左個Bomber比佢,佢以為拎住個Bomber就天下無敵,跑去敵方陣型門口放,點知..... 當然係比人圍死左啦~~ 仲要全城Camp佢條屍~~ Camp左佢成個月,搞到佢死左響敵陣門口成個月都返唔到黎~~ 成個月日日Online就係等機會拖屍走人~~ 我睇完笑到肚痛~~ XD
作者: raywai    時間: 4-7-2010 01:20
diablo._. 已經沒人記得了嗎...
作者: 。新月。    時間: 4-7-2010 02:40
好似有隻game 叫神泣, 開人會比你揀模式....

揀左死亡模式(最難) 既話死左會delete 人物= =

不過練果陣相對強化多d
作者: 帥小餅    時間: 4-7-2010 17:12
回復 22# 有可能

EQ從來都沒失敗過,EQ係一隻絕對受歡迎+多人玩既GAME。
我地話死左要汁番條屍,並唔係你念果隻,係死左,你冇哂裝備,D血,防都好低,要慢慢小小心心去番你死果度,汁番所有裝備去著,而D裝備人地係汁唔度,不過冇品既人可以拖走人地條屍等人汁唔到,不過好少係EQ發生過,唔知係咪外國人有品D,EQ呢隻外國遊戲,好少發生拖走人條屍既事,幫人汁屍就多。
EQ係一隻非常出色既遊戲,一隻解一個高難度任務,都要出動到成個公會,數百人,一齊打地城咁打先解到,而且EQ又冇咩外掛或BUG比人用(定係冇人用)一大班人一齊打BOSS,打唔贏死哂,又傾下點打。
佢地一個公會去打地城係一定唔可以全滅,如果唔係就汁唔到屍,一定要有D祭C未死,幫手復活,如果唔係好大獲。唔似得而家D GAME,死左扣經,成個人送番城度,冇事,EQ咁先有趣味,有挑戰性,而家D人死一次扣一扣經就粗口出哂,比呢D人玩EQ實好大件事,分分鍾打爆機。
汁屍系統好似魔獸咁,不過魔獸係以靈魂型式汁屍,D怪係你未復活之前打你唔到,EQ就係活人去汁,D怪打到你。
EQ1唔知有冇汁到,但係就肯定出左EQ2,難度冇EQ1咁難,好多任務變左1,2個小隊就打到,唔似以前要出動幾百人去打。另外EQ2而家D祭C補血可以企係付近,唔似EQ1要企係第2間房度補(因為你唔知度隻BOSS見唔見度隻祭C,所以一定要企遠D。但EQ2就可以大約知隻BOSS會唔會打到隻補C。

講起要GM汁屍,傳說中魔獸曾經有人走左落一個已經關閉左既ZONE度,攪到死左係入面,要GM幫佢汁番先汁到,個GM仲話佢唔好比咁多麻煩佢>.<",至於點解入到個關左既ZONE,我就唔知,始終係傳說。

呢個系統唔係咁岩係亞洲地區用,因為亞洲人普遍生活急速,咩都要求方便,一步登天,所以呢D難既系統唔係咁岩係亞洲地區推出,始終比較少人有耐性玩,反而係外國幾受歡迎。
不過魔獸出左後,D任務提示多左,D系統易左,D人慢慢習慣左容易,所以都少左人鍾意EQ呢D咁既GAME,始終習慣左方便,好難行番D難既路。
作者: wai212003    時間: 4-7-2010 17:17
好明顯講緊diablo2 啦  ,  4 樓講個係diablo2 入面個專家級
作者: 逝小翼    時間: 5-7-2010 20:28
好似有隻game 叫神泣, 開人會比你揀模式....

揀左死亡模式(最難) 既話死左會delete 人物= =

不過練果陣相 ...
。新月。 發表於 4-7-2010 02:40

死左會DEL人就誇張左啲.

不過正常黎講eq 果個系統真係好吸引..

真係希望暑假有隻咁既game比我過日晨..

你暑假之後出我都要讀書啦唉....
作者: Kaze''    時間: 9-7-2010 14:12
如果Online Game,出這設定,你們覺得會不會好難玩?

設定
當人物死了之後, (空身狀態)
裝備,金錢一起掉出
( ...
kafu1234 發表於 15-6-2010 10:08

依個模式會比人淘汰就係因為唔可行...
就用返樓主EQ依隻遊戲做例子,
如果GM唔幫手,因係咪代表嗰一百幾個人要重新開始玩過
就係因為依一種模式會出現更多嘅麻煩,所以新出嘅遊戲先會淘汰咗依個模式
作者: 帥小餅    時間: 9-7-2010 22:55
回復 34# Kaze''
就係因為而家d人咩都要快,咩都要簡單,咩都怕麻煩,所以先至少人玩,但唔代表呢種模式係唔店!@@
作者: kk1987841    時間: 11-7-2010 12:22
咁咪即係好似diabloII,不過佢一間房得8個人,而且出入房會比返條c你= =
不過成大半個server d人都執唔到條c,真係笑左= =
作者: francisa    時間: 14-7-2010 21:21
回復 5# qkhk007

哈哈哈哈
作者: 逝小翼    時間: 29-7-2010 18:25
依個模式會比人淘汰就係因為唔可行...
就用返樓主EQ依隻遊戲做例子,
如果GM唔幫手,因係咪代表嗰一百幾個 ...
Kaze'' 發表於 9-7-2010 14:12

佢個傳說應該係十年都唔會發生一次..
所以我覺得係可行
作者: 童言*童語    時間: 29-7-2010 18:44
如果 暗黑破壞神 演變成 依家D OLG 應該好有趣
即係WAR 變WOW ,可能暴雪有考慮過:lol

加上玩D2天梯模式D人都係用個精神去玩,一季之後就會洗白,奇就奇在D人仲會繼續玩落去...
亦都有 專家模式,死後裝備爆出(爆裝)同用唔番人物,但可以開第2個人物去死亡處拿回裝備繼續拼殺)
作者: Skiller2004    時間: 30-7-2010 12:53
呢個係D2既系統黎架wo.v.
作者: 小雲    時間: 30-7-2010 20:08
點講呢...只係而家細路仔性格 搞到呢d game 無人會玩先會變左模式姐
其實可以取得平衡既
作者: nikki38    時間: 30-7-2010 21:26
見到大家講起EQ,真係好令人懷念,EQ1,EQ2都係好好玩

可能畫面,風格唔係咁適合亞洲人口味,玩既人唔多

最記得台版EQ2 OB不久就同美版合併,當時真係好唔舍得

EQ2,8月中都會改為免費,美版DDO,LOTRO,EQ2紛紛改為免費

相信月費時代都好快完結
作者: ac24979013    時間: 5-8-2010 20:31
好像 神泣 限制版
有類似的設定
不過如果裝備會掉出來的話
我相信大部份人都很少會花精神/時間來玩
也做成了商城/月費創新低 真是百害而無一利
作者: tvcomhk2004    時間: 6-8-2010 00:56
講真,我好少玩RPG...etc呢d game。不過如果死左就要自已汁返d野就麻煩d.....
你死左=唔夠打
一定要搵人幫手好麻煩...
作者: qwe26401419    時間: 6-8-2010 21:16
死後掉一些東西就好了-.-
作者: 浪楓    時間: 16-8-2010 23:25
唔會難玩,因為我會乾脆唔玩A_A依d game都係留番比d技巧高既人玩(雖然唔想認自己水皮,但不得不承認)~
不過我覺得依d game黎到hk,都只會比d公司係商城到出d屈機裝同死左都唔掉物品既道具= =...
作者: gary0814    時間: 17-8-2010 00:34
#1 EQ果段介紹睇完好吸引

BTW一直覺得全世界既人都一齊玩既先算得上名符其實既online game...
作者: 789789xxpk2020    時間: 2-10-2010 02:39
嗯...呢個系統正,頂返上去等多d人睇到先
作者: myhk2010    時間: 2-10-2010 23:31
唔會 好多game玩~~€
作者: fa0005200    時間: 16-10-2010 21:12
本設定已經在魔獸世界有了~w~
這設定是很蛋痛~不過刺激感還是有的ww小學生受不了的~放棄吧(爆)
作者: 【疾﹏風】    時間: 17-10-2010 03:13
真係曾經百人死係入面-,-?...
我又真係想睇下

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2